45 000 души се регистрираха като безработни в бюрата по труда

0
Само около 1000 от новите безработни се връщат от чужбина
Само около 1000 от новите безработни се връщат от чужбина

В ада на опашките пред бюрата по труда все още няма много хора, връщащи се от чужбина, става ясно от данни на социалното министерство, цитирани от БНР.

От началото на кризата над 45 000 души се регистрираха като безработни в бюрата по труда. Само в петък броят им е бил 7178 души, от тях 5075 са заявили, че уволнението им е пряко или косвено свързано с кризата.

Едва 1075 души от новорегистрираните безработни идват от чужбина. Това дори е по-малко от броя им за март 2019 г., когато са били 1133 души, посочват от социалното ведомство. Заради тоталната блокада на света в пандемията много българи предпочетоха да се върнат в родината, но основната част от тях тепърва излизат от задължителната 14-дневна карантина, наложена над пристигащите от други страни.

Въпреки опитите хората да се насочат към ползване на електронни и пощенски услуги, малцина избират този път на подаване на документи. От началото на извънредното положение Агенцията по заетостта е обслужила по електронен път едва 1890 безработни. В Агенцията за социално подпомагане са подадени 1042 заявления за помощи и за хора с увреждания, както и за винетки, става ясно от други данни, предоставени от социалното министерство.

Трета седмица пред бюрата по труда се вият огромни опашки, като на места служителите отбелязват двоен и троен ръст на постъпващите заявления за регистрация. От миналата седмица бюрата приемат и документи за получаване на компенсация по схемата 60/40, като за три дни помощ от държавата поискаха 344 фирми за над 4500 служители. Очаква се в следващите дни да се разкрият допълнителни офиси, за да не се трупат хората на едно място. В Русе вече са отворени гишета на още един адрес - в кариерния център към ДРСЗ - Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари