400 хиляди българи по-малко са отишли на лекар през първите шест месеца на годината

0
Пример за това е бумът на тежки инфаркти и инсулти в Русе тази година
Пример за това е бумът на тежки инфаркти и инсулти в Русе тази година Видео: Bulgaria On Air

Пример за това е бумът на тежки инфаркти и инсулти в Русе тази година

Над 400 000 българи по-малко са се прегледали за половин година у нас.

Това показват данни на Националната здравноосигурителна каса.

Според редица лекари, резкият спад в профилактичните прегледи се дължи на пандемията от COVID-19, мерките и страха на пациентите да посещават болници, информира Bulgaria On Air.

Посещенията в лекарския кабинет у нас се извършват масово само при наличие на проблем, категорични са лични лекари.

Плановите операции в болниците у нас са отменени в периода 27 ноември - 21 декември. Изключения се правят за онкологичните заболявания, трансплантациите и спешните случаи.

Главната причина за временното преустановяване на плановите операции е участието на анестезиолози и реаниматори в тях. По думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов, именно те участват активно в интензивните COVID отделения от самото начало на пандемията и подобно преустановяване на оперативната дейност ще облекчи работата им, макар и за кратко.

Подобни мерки бяха въведени и при първата вълна на заразата у нас през март месец. Тогава бяха преустановени освен плановите операции, детските и женските консултации, профилактичните прегледи, присаждането на органи и свижданията в лечебните заведения.

Вследствие на тези мерки възникнаха усложнения поради прекъснати терапии, както и късно диагностицирани заболявания. Пример за това е бумът на тежки инфаркти и инсулти в Русе тази година, където пациенти масово потърсиха помощ с голямо закъснение.

На този фон все по-често се говори за онлайн прегледи и консултации с лекари. Университетслата болница "Св. Иван Рилски" започна именно такава инициатива.

В периода 2-ри - 18-ти декември лекари от различни клиники в лечебното заведение работят с пациенти онлайн. Целта е да бъде улеснен достъпът до медицинска помощ, уточняват от болницата.

Пациентите могат да изпращат своите образни и други изследвания, екипризи,свързани със заболяването им, на имейл адреса на всяка клиника.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари