200 семейства остават без дом заради бурята

0
200 семейства остават без дом заради бурята

200 семейства останаха без дом след бурята, която връхлетя Врачанска, Пловдивска и Видинска област.

Десетки села бяха отцепени от света заради разрушени от водната стихия мостове и пътища.Пороите в Западна и Централна България започнаха в четвъртък вечерта и продължиха и вчера. В 20 населени места бе обявено бедствено положение. Най-много вода се изля във видинското село Долни Лом - 110 л/кв.м.

Мълния уби 25-годишен пастир от врачанското село Тишевица. Той пасял около 50 крави, когато започнала бурята в четвъртък. Привечер в селото се прибрали само животните и местните организирали издирването на младежа. Предстои аутопсия да изясни причината за смъртта.

В бурята изчезна и възрастна жена. Първоначалната информация бе, че се е удавила, но по-късно стана ясно, че е намерена и настанена в реанимацията в Бяла Слатина, пише "Телеграф". Потопът за малко да убие и кмета на село Горно Пещене Кирил Попов. Стихията нахлула в къщата на полковника от от запаса към два часа сутринта и стигнала до шията му. Каленият в екстремни ситуации управник оцелял по чудо. Потопът направил необитаеми не само неговата, но и още стотина къщи в селото. Реколтата е съсипана, а много от добитъка се е издавил.

Проблем с водоемите имат и в село Лесура, което е почти цялото под вода. Река Лева също излезе от коритото си и потопи повече от 40 къщи в село Бели извор. В Пловдивска област беше обявено бедствено положение в 7 села от Родопската яка. В Храбрино пътят е отнесен, а водопроводът е скъсан, съобщи кметът Михаил Кръстанов.

Проливният дъжд не подмина и столичните подлези, като този път пострада и метростанцията при НДК. На няколко места измежду плочките извираха марки фонтани в краката на пешеходците, пише блиц. Междувременно столичният кмет Йорданка Фандъкова разпореди екипи на районните администрации да правят непрекъснати огледи на критични участъци в подлезите и места за завирявания. Дъждът успя да наводни и имоти в столичния квартал "Орландовци", както и в кв. "Бенковски". Бурята скъса и тролейбусните жици на "Цариградско шосе" и алея "Яворов", но движението не беше спряно за дълго.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари