2 000 евро е таксата на българските каналджии

0
Солунската полиция разби канал за трафик на имигранти, оглавен от български гражданин
Солунската полиция разби канал за трафик на имигранти, оглавен от български гражданин

Солунската полиция разби канал за трафик на имигранти, оглавен от български гражданин. Арестуван е както той, така и други петима членове на престъпната група – четирима българи и двама турци на възраст от 25 до 37 години, съобщава сайтът grreporter.info. Срещу тях бяха повдигнати обвинения за участие в престъпна група, трафик на хора с цел печалба, който поставя под риск живота на хората и нарушение на закона за оръжията. В образуваното досъдебно производство се посочва, че в групата е участвал поне още един трафикант, срещу когото бяха повдигнати същите обвинения.

Според официалното съобщение на полицията, в сутрешните часове на 1 септември полицейски служители на отдел „Чужденци” спрели лек автомобил и камион, които се движели в този ред по автомагистрала Егнатия в посока към Солун.

По време на проверката в камиона били открити 103 чужденци, 19 от които са деца. Според гръцки медии става дума за бежанци от Сирия, които по-рано през същия ден преминали по незаконен начин гръцко-турската граница в област Еврос. Те не носели със себе си абсолютно никакви документи.

Веднага след незаконното си влизане на гръцка територия бежанците се качили в камиона, който трябвало да ги закара до Солун. По време на разследването полицаите установили, че всеки от бежанците е трябвало да плати сума от 2000 евро, тоест членовете на престъпната група са щели да спечелят над 200 000 евро от конкретното транспортиране.

В допълнение, в леката кола полицаите открили и конфискували една сабя и документите на камиона. Намерена е също сума от 130 евро, която се смята за получена в рамките на конкретната престъпна дейност.

След пристигането им в Солун се предполага, че бежанците са щели да се придвижат към границата с Македония и от там към някоя от страните в Централна и Северна Европа.

На остров Лесбос ситуацията с имигрантите и бежанците е извън контрол. Тази сутрин хиляди затвориха достъпа към централното пристанище Митилини в знак на протест срещу условията на живот.

На пристанището спят над 6000 души, а общо на острова са над 13 000, съобщават властите. Всеки ден специален кораб прехвърля от Лесбос за Атина по 2500 чужденци, но още толкова пристигат ежедневно.

Официална информация на европейските сили по охрана на границите Фронтекс съобщава за 23 000 имигранти, пристигнали на гръцките острови за седмица.

На островите Кос и Лерос има повече имигранти, отколкото властите могат да приемат.

Нови полицейски части днес пристигнаха от Атина в помощ на морската охрана.

Служебният премиер Василики Тану свика извънредно заседание на министерския съвет по кризата с бежанците. Днес в Атина пристига еврокомисарят по миграция Димитрис Аврамопулос за среща с гръцкото правителство.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари