147 години от слизането на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг на река Дунав

0

Днес пред паметникът на Хаджи Димитър и Стефан Караджа в село Новград, Община Ценово беше отбелязана 147 – мата годишнина от слизането на двамата войводи и четата им на българския бряг на река Дунав. По този повод за поредна година беше организиран поход със съдействието на русенското сдружението на бившите областни управители, Областна администрация – Русе и Община Ценово.

Тържествено слово произнесе Областния управител на Област Русе Стефко Бурджиев: „Всяка година ние си спомняме с чест и гордост за българските юнаци, борили се и загинали за свободата на България. Вървейки по стъпките им ние показваме уважение и почит към тяхното дело. 147 години по-късно всеки българин е чувал за тях. Сред най-ярките събития в българската история до Освобождението ни от турско робство е излизането на четата на войводите Хаджи Димитър и Стефан Караджа.” След като направи кратка историческа справка, относно слизането на четата на войводите на българския бряг на р. Дунав, губернаторът подчерта:” Чрез този поход ние не само почитаме историята, запазваме народните традиции, но и успяваме да съберем хора от различни поколения. Това е традиция, която учи младите да уважават славното българско минало и да не забравят великите българи дали живота си за свободата на родината.”

По време на събитието пред монументът беше отслужена заупокойна молитва и бяха положени венци и цветя в памет на героите загинали за свободата на България.

Тържественото честване на 147 – мата годишнина от слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще продължи и тази вечер в центъра на село Новград с участието на Оркестър „Репортери”, местни самодейни състави и оркестър „Русенски ритми”.  Събитието ще завърши с тържествена заря – проверка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари