14 души са загинали по русенските пътища от началото на годината

0
Картина на престъпността в русенска област
Картина на престъпността в русенска област Снимка: btvnovinite.bg

Днес бе даден месечен брифинг в ОДМВР - Русе.

В него взеха участие Комисар Илиян Енчев, заместник директор на ОДМВР- Русе и главен инспектор Михаил Манов, началник на сектор „Пътна полиция“ в дирекцията.

Комисар Енчев първо запозна журналистите с някои основни данни за работата на русенската дирекция от началото на месец ноември. В този период в ОДМВР – Русе са регистрирани 90 престъпления, като 28 от тях са разкрити. Разкриваемостта е над 31 %, за сравнение миналата година в същия месец тя е била 15 %. По отношение на кражбите, заемащи най-голям дял от криминалните деяния, през периода са регистрирани 21, от които 8 са разкрити, има извършен и един грабеж. При телефонните измами също има спад. Регистрирани са 7, от които един опит. Значително е намалението в сравнение с миналия ноември, когато са били 18, а от тях 5 опита.

Продължаваме реализирането на всички възможни превантивни дейности за противодействие на този вид престъпност, включително усилията ни са насочени и в търсенето на съдействие от всички банкови институции, заяви комисар Енчев. Статистиката сочи, че в много от реализираните престъпления, парите които се предават на измамниците се теглят от потърпевшите от банковите им сметки, като става въпрос за не малки суми. Това се случва докато извършителите държат жертвите на телефона и им дават указания как да действат във финансовата институция. Затова целта е да бъде повишено вниманието на банковите служители към случаи, при които възрастни хора искат да изтеглят инцидентно значителни суми от спестяванията си и да им бъде разяснена необходимостта при най-малко съмнение своевременно да се уведомяват органите на реда, за да може да се предотврати престъплението.

По отношение на престъпленията, свързани с моторни превозни средства, заместник-директорът съобщи, че през изминалия месец са били задържани 7 автомобила от висок ценови клас с година на производство след 2015 г., които са били подготвяни за регистрация след интервенция в областта на идентификационните номера и чрез използване на неистински чуждестранни свидетелства за регистрация. До установяването на тези нередности се е стигнало благодарение на добрата работа от страна на служителите от сектор „Пътна полиция“, както и на колегите им от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“. Случаите са документирани и по тях се води разследване.

Продължава и активната работа на полицията в Русе за противодействие срещу разпространението на наркотици. Комисар Енчев обяви резултатите от проведената в понеделник в Русе специализирана полицейска операция срещу разпространението на високорискови наркотични вещества, от служители на сектор «Противодействие на криминалната престъпност» и Специализираното тактическо звено на дирекцията.

Началникът на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Михаил Манов съобщи актуални данни за пътно-транспортната обстановка в региона за първите 10 месеца на годината, както и информация за м. ноември, в периода на провежданата акция „Зима“.

За първите 10 месеца на годината на територията на ОДМВР – Русе са регистрирани 275 ПТП, с 14 загинали и 351 ранени граждани. В сравнение с 2017 г. тежките ПТП са намалели с 5, загиналите са същия брой, а ранените с 23 по-малко. През този период нашият регион се нарежда на едно от челните места в страната по брой тежки ПТП.

По линия на административно-наказателната дейност през 10-те месеца на тази година, данните сочат завишение по всички показатели, в сравнение с миналата година. Съставени са: 9623 фиша, с 3392 повече от миналата година; 10 557 електронни фиша, с 5379 повече; и АУАН (актове) – 7051 , които са с 1725 повече от периода през 2017 г. Общо 10 496 документа повече са съставили контролните органи.

В периода на миналия есенно-зимен сезон, от 01.10.2017г. до 31.03.2018г., в Русенски регион са регистрирани 136 тежки ПТП, при които са пострадали общо 172 души – 164 ранени и 8 убити. Намаляване на пътнотранспортния травматизъм в този период на всяка годината е една от основните цели и на провежданата през месец ноември традиционна превантивна акция на пътна полиция - „Зима”. Тази година тя преминава в три етапа: „С безопасно пътно превозно средство през зимата” /01-10.11.2018 г./ ; „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” / 11-20.11.2018 г; и „Безопасно шофиране през зимата” /21-30.11.2018 г./.

При провеждането на трите периода на акция “Зима“ на територията на ОДМВР са провеждани специализирани полицейски операции с участието на служители от сектор Пътна полиция“ и Районните управления към дирекцията, уточни главен инспектор Манов, като до настоящия момент са съставени 37 акта и 53 глоби по фиш, като са спрени от движение и 13 моторни превозни средства. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари