138 години от боевете при Баниска през Руско – турската война

1

Днес в местността Паметниците се състоя официална церемония посветена на 138-та годишнина от боевете при Баниска през Руско – турската война 1877-1878 година. Организатори на събитието са Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – град Русе и организациите в Две могили и Борово, със съдействието и помощта на кметство Баниска. Официален гост на церемонията беше заместник областният управител на Област Русе Явор Янчев.

Историческата справка сочи, че от 24 август до 5 септември 1877 година войските на Русчушкия отряд водят епични боеве в района на Черни и Баниски лом, отбранявайки подстъпите към град Бяла и град Велико Търново. На местата на битките, намиращи се в по-голямата си част на територията на Община Две могили има множество паметници и надгробни плочи, увековечаващи подвига на загиналите руски войни. 

Общинската организация на Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – град Русе в Община Две могили ежегодно полагат усилия за поддържането и съхраняването на паметните за историята ни събития и места, подчертаха нейните представители по време на събитието.

Г-н Явор Янчев поздрави всички офицери и гости на церемонията „Днес изказваме признателността си към решимостта на рускита страна да влезе във война със знанието, че тя ще даде много жертви, но също така и че ще даде свобода на един братски народ, независимост и старт за развитие. Поклон към всички, които са дали живота си за свободата на нашата страна, поклон към техния героизъм и към тяхната саможертва.  Нека историята да бъде вечна, и нека помним това, което те са направили за България“.

Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за свободата на отечеството ни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари