12 от най-странните находки на планетата

0

На земята отвреме-навреме се откриват невероятни неща – от древни градове, преобръщащи представите ни за историята, до обекти, на които и до днес не  е дадено логично обяснение. Тук са 12 от най-изненадващите открития  на археолозите.

Моа от планината Оуен

Моа е нелетяща птица, изчезнала преди 500 години. Изследователи били шокирани, когато открили добре запазен крак на Моа в една от пещерите в планината Оуен, Нова Зеландия. Находката е на възраст около 3 000 години.

Пещерите Аналекти

Тези пещери са издълбани  от човешка ръка  в дребнозърнест пясъчник, намират се в Китай и до днес си остават загадка. Те са създадени много преди времето на династия Цин в III век пр.н.е.

Вратата на слънцето

Вратата  на Слънцето е загадъчна каменна постройка в Боливия, разположена на 3825 метра над морското равнище. Възможно е от там да са се появили първите хора в света, твърдят историци и антрополози. Изображения на портата са имали астрологическа и астрономическа стойност.

 Л’Анс-о-Медоуз

Селище на територията на Нюфаундленд, Канада, на около 1000 години. Доказателство, че викингите са достигнали Северна Америка много преди Христофор Колумб да е роден.

 

Гьобекли-Тепе

Този храмов комплекс е разположен на Арменското плато в Турция, дава много информация за разбирането на древните обичаи. Храмът е построен преди града около него и показва огромното значение на култа за жителите на града.

  Ръкописът на Войнич

Тайнствена и все още неразчетена книга, написана през XV в. от неизвестен автор и на  неизвестен език и азбука. Наречена е на името на американския търговец на книги от полски произход Уилфрид Войнич, който се сдобива с нея през 1912.   Ръкописът се съхранява в  Библиотеката за редки книги и ръкописи  в Йейлския унивеситет.

  Подводният град Йонагуни

Недалече от Япония е открит подводен град, който е на милион години. Размерът на тайнствения град е сравним с площта на съвременен Рим. Повечето изследователи се интересуват от необичайна статуя от камък, която е с образ на някакъв идол. Учените смятат, че това са следи от цивилизация, която е населявала града. И това не е преди хиляди, а преди милиони години. Подводният град няма отношение към нашата цивилизация. Ако се съди по разположението на града, може би това е било, когато японските острови не са съществували, когато той е бил част от един континент, тъй като Йонагуни е най-крайния японски остров. В града  под водата върви канавка, дълга 100 метра напред, после завива под прав ъгъл още 20 метра  наляво или надясно.

Много учени смятат, че вината за смъртта на града е масивна земетресение, тъй като на остров Йонагуни се намира в сеизмичната зона на Тихия океан. Може би преди хиляди години, тъй като част от острова е влязъл във водата. Други учени смятат, че тази хипотеза е несъстоятелна, защото всички сгради на подводния град са консервирани в девствено състояние. Отсъствие на следи от разрушаване, които остават след земетресения и вторични трусове.

Наскоро имаше една още по-сензационна версия: градът е потънал под водата след падане на огромен метеорит, вследствие на което оста на Земята се е изместила под ъгъл от няколко градуса, и Тихия океан, просто е потопил част от земята. Потвърждение на тази хипотеза се вижда ясно на снимките: потъналия град наистина не стои хоризонтално, а е под голям наклон.

 Тунели от Каменния век

Огромна мрежа от тунели, създадени през каменната епоха. Все още не е ясно как хората от това време, с примитивни оръдия на труда, са могли да създадат такава сложна система от проходи.

Каменните кълба в  Коста Рика

 

Тайнствени каменни сфери се намират в различни ъгълчета на земното кълбо и техния произход и предназначение и до сега не са известни. Коста Рика е едно от местата, в които са открити множество такива каменни сфери – няколко стотин. От момента, в който през 1930 година , при разчистване на площ за бананова плантация били открити първите кълба, те станали истинска загадка за археолозите в целия свят. Някои учени определят възрастта им на 2 хиляди години, други – на 20 хиляди, а даже и повече. Кой и защо ги е направил е една от големите загадки.

 Незавършеният обелиск в Египет

Обелискът е бил изсечен в скала, но след това, когато по гранита се появили пукнатини, работата е преустановена. Той е поне два пъти по-голям от всеки друг обелиск, създаван някога в Египет. Ако бъде завършен, ще бъде около 42 м дълъг и 1 150 тона тежък.

Често този обелиск е окачествяван като артефакт не на мястото си, заради високата технологична трудност, свързана с пренасянето и изправянето на толко голям обект. Изисква съответстващо на мащабите му технологично развитие на народа, който го е създал.

 Мохенджо-Даро

Древен град на Индската, възникнал около 2600 г.пр.н.е. Намира се в Пакистан, провинция Синд. Бил е сред най-големите и значими градове-центрове на изчезнала цивилизация, живяла  по долината на река Инд. Същевременно е един от първите градове в историята на Южна Азия, а и на света като цяло. Главният въпрос за учените е защо преди 3500 години градът, заедно с цивилизацията, е изчезнал, и къде са отишли неговите жители. Археологическите данни свидетелстват,  че той не е разрушен от нашественици, а в неговите останки не са намерени и следи от оръжия.

Мохенджо-Даро притежава първите в историята на цивилизацията обществени тоалетни и градска канализация.

 Саксауаман

Саксауаман е най-внушителния от архитектурните комплекси на инките и е смятан за един от най–грандиозните монументи, създадени от човека. Той се намира в Перу, на север от Куско, на височина 3555м. над морското равнище. Археологическия парк е с площ 3094 хектара и съдържа повече от 200 археологически обекта.

Когато испанските завоеватели пристигнали по тези земи, те не могли да си обяснят как перуанските индианци ( диви, невежи, смятани по-скоро за животни, отколкото за хора ) са успели да построят такива величествени постройки. Техният религиозин фанатизъм ги накарал да мислят, че строежите са дело на демони и зли духове. И днес, много хора вярват в неспособността на кечуаните да създадат такова чудо, и предполагат, че постройките са дело на същества от извънземен произход, с по-напреднали технологии от нашите. Камъните, изграждащи стените, пасват толкова добре, че никакво острие не може да се пъхне между тях, и няма никакъв слепващ материял. Каменните блокове се свързват със сложни и неправилни форми, които биха били истински ад за всеки каменоделец.

Източник: Между редовете
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари