10 медицински мита

0
Някои са толкова популярни, че не може да не сте ги чували поне веднъж
Някои са толкова популярни, че не може да не сте ги чували поне веднъж

Ние, хората, често сме склонни да вярваме на всичко, особено, когато е свързано с медицинската наука.

Главно, защото не знаем достатъчно. Някои митове са толкова популярни, че не може да не сте ги чували поне веднъж, пише OFFNews.

Тук са събрани няколко от най-популярните митове, които абсолютно не са верни.

Не бива да се плува веднага след хранене

Прието да се мисли, че хората трябва да се въздържат от плуване 30 минути след хранене. Но няма научно доказателство, че плуването веднага след хранене, ще ви се отрази зле. 

Учените са разсеяли този мит, отбелязвайки, че организмът не използва толкова допълнително кръв по време на храносмилането, че да се попречи на правилното функциониране на ръцете и краката.  Ако не друго, може да изпитате леки коремни спазми, ако плувате веднага след хранене.

Ние не използваме 90% от способността на мозъка ни

Който вярва, че хората използват само 10% от мозъка си, вероятно има толкова мозък. Това е шега, разбира се, но истината е, че хората действително използват всяка част на мозъка си и той винаги е активен.

Позитронно-емисионната томография (PET) и ядрено-магнитния резонанс показват, че се използва по време дори прости задачи много повече от 10% от мозъка.

Дори когато не мислите за нищо или спите, най-малко 10 процента от мозъка е в употреба. Всяка част на мозъка има специфична функция и няколко области се използват едновременно, за да управляват рутинни дейности, като дишане, хранене, шофиране на кола. 

Отслабването е по-трудно, отколкото наддаването на тегло

Всъщност - щом започнете нов хранотделен режим, математиката и науката работят във ваша полза. Математически е по-лесно да отслабвате, отколкото да наддавате. Например, ако погълнете с храната 3500 калории повече, отколкото ще изгорите, ще наддадете 0,14 кг, но ако изгаряте в повече 3500 калории, отколкото ще изяждате, ще загубите 0,45 килограма. Също така, ако искате да отслабнете, можете да се изложите на значителни промени в температурата, което ускорява метаболизма ви. И накрая, горепосочената информация се основава на диета с чисти мазнини - вариациите в математиката се появяват, когато въвеждате други видове храна.

Трябва да се пие най-малко осем чаши вода на ден

Само, ако искате да прекарате деня в тоалетната. Произходът на този мит най-вероятно е, че 1945 г. правителствена агенция заяви, че на човешкото тяло са необходими около 8 чаши течности на ден. Това включва течността от всички храни, които изяждаме и напитките като чай и кафе.

Яденето късно през нощта ни кара да наддаваме на тегло

Не, късните вечери има нищо общо с наддаването. Яжте колкото искате, стига метаболизмът ви го позволява. Е, ако ядете по-малко калории, отколкото изгаряте, ще отслабнете, но ако поглъщате повече калории, ще надебелеете. Това е единствената логика.

Яденето на много шоколад причинява акне

Акнето се причинява от три основни фактора: свръхпроизводство на мазнини, наричани още себум, нередовно прочистване на мъртвите кожни клетки, които да предизвикат раздразнение на космените фоликули, както и натрупване на бактерии. Въпреки че никой не бива да се прекалява с яденето на шоколад или мазни храни, няма научно установена връзка между диетата и акнето.

Ако глътнете дъвка ще остане в стомаха ви цяла

Няма, и това е заради нещо, наречено храносмилателна система. Когато погълнете дъвка, тялото я разгражда точно както всяка друга храна, която поглъщате. По време на процеса на храносмилането, организмът извлича веществата, които може да използва, и изхвърля останалите в изпражненията. Въпреки че организмът не може да преработи синтетичните съставки на дъвката, те ще си преминат както обикновено през стомаха, тънките черва и в дебелото черво.

Изпукването на кокалчетата на пръстите причинява артрит

Актът на изпукване на кокалчетата на пръстите може да звучи страшно за ушите, но това не води до артрит. Всеки път, когато правите това с кокалчетата се понижава налягането във вътрешността на ставата, което създава ефект на вакуум ефект, което предизвиква образуването на газови мехурчета, които се пукат. Изпукването на кокалчетата на пръстите не води до артрит, но е свързано с травмиране на сухожилията и намалява на силата на ръката.

Болката в гърба се лекува в леглото

Всъщност трябва да се прави точно обратното. Почивката в леглото ще попречи на долната част на гърба да се възстанови напълно или най-малкото да забави значително възстановяването. Пациентите, които продължават да се занимават с обичайните си дейности, се възстановяват по-бързо и обикновено имат по-малко проблеми с повтарящи се болки и други проблеми на гърба. Интересното е, че много проучвания показват, че това е вярно не само за проблеми с гърба, но и много други медицински проблеми. Тридесет и девет независими проучвания установиха, че излежаването в леглото е по-вредно от широк спектър от заболявания.

Захарта прави децата хиперактивни

В поне 12 двойно слепи, рандомизирани, контролирани проучвания, учените са изследвали как децата реагират на диети, съдържащи различни нива на захар. Нито едно от тези проучвания, дори проучвания, насочени специално към деца с дефицит на вниманието и хиперактивност, не успяха да открият каквито и да е било различия в поведението между дeцата, консумирали захар, и тези, които не са го направили. Това включва и изкуствени, и естествени източници на захар. Интересното е, че в изследването родителите, на които им е казано, че децата им са получили захар, отбелязват, че детето им е по-хиперактивно. Изглежда, че всичко е в ума на родителя.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари