Българче е било на метри от атаката в Ню Йорк

1
Детето е излизало от училището, до което пикап се вряза в автобус
Детето е излизало от училището, до което пикап се вряза в автобус Видео: БНТ

Българче, което учи в училището, до което пикапът на узбекистанеца Сайфуло Саипов се вряза в автобус, а след това беше открита стрелба, е станало свидетел на нападението.

„Синът ми е добре. Той е чул стрелбата при излизане от училище и е видял една от жертвите“, каза Милена Делева - майка на детето, видяло инцидента, по телефона пред телевизия БНТ.

"Първата интерпретация на сина ми и на хората наоколо е, че някой стреля с фойерверки. Не мисля, че синът ми е видял и извършителя на атаката. Веднага след атаката учениците са прибрани в сградата на училището и са затворени там. Благодарна съм на учителите, че ми се обадиха, за да ми кажат за случая. В 17:30 часа получихме съобщение, че децата могат да си напуснат сградата на училището по определен маршрут, като ще бъдат съпроводени от някого. Родители не са допускани в сградата от съображения за сигурност. Утре училищният процес продължава нормално“, каза Делева.

"Все още няма категорични доказателства за връзки с "Ислямска държава" на нападателя от Ню Йорк", каза арабистът проф. Владимир Чуков. Той подчерта, че извършителят е бил шофьор в Юбър. 8 души загинаха при атаката в Ню Йорк, а 12 са ранени.

Чуков обясни, че има много общи черти с други терористични актове - в Барселона и Ница, например. След този случай в Манхатън, в САЩ може да има още по-силно затягане на правилата за получаване на зелена карта, коментира още арабистът. Според него може мотивът за нападението да е ниско социално положение на извършителя и липсата на средства.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари