"Тянгун-1" изгоря над Тихия океан

1
Всички които се страхуваха от падането на станцията могат вече да си отдъхнат
Всички които се страхуваха от падането на станцията могат вече да си отдъхнат Видео: БНТ

Около 3 и 15 часа тази сутрин наше време излязлата от контрол китайска космическа станция Тянгун-1 изгоря при навлизане в земната атмосфера над южната част на Тихия океан.

Така се сбъднаха прогнозите на експерти по Космоса от цял свят за минимален риск от падане на отломки върху населени места. Неизвестността около Тянгун предизвика глобален интерес към събитието.

Шансът някой да пострада от отломка от китайската космическа станция са 10 милиона пъти по-малки от годишната вероятност да ви удари гръм, обясни Европейската космическа агенция. Тя ръководеше работата на 13 космически агенции, които провеждаха радарно и оптическо наблюдение на траекторията на "Тянгун-1".

Развръзката дойде в ранните часове на днешния ден, по преценка на американския астроном Джонатан Макдауъл, в Тихия океан северозападно от Таити. Китайските прогнози непосредствено преди падането бяха за район край Сао Пауло, Бразилия, но се оказаха погрешни. Не е ясно колко от отломките са оцелели в атмосферата и са паднали в океана, обикновено това са горивните резервоари, направени от стомана, титан и карбонови влакна. 

Чън Шуан - говорител на Министерство на външните работи на Китай: Към настоящия момент няма данни за поражения на земната повърхност.

Китайският печат отбелязва, че големият шум по света около падането на станцията отразява завистта зад граница за китайската космическа програма. "Тянгун-1" с дължина 10 метра и тегло 8,5 тона беше изстреляна през 2011-та за отработване на скачвания в космоса. Посетиха я два екипажа от общо шест китайски астронавти, включително първите две китайки на орбита. 

Връзката с "Тянгун 1" беше изгубена през 2016-та, когато бе изстреляна и сега действащата космическа станция "Тянгун-2". Тя също е част от космическите амбиции на Китай, които включват собствена орбитална станция през 2023-та и мисии до Луната и Марс през следващото десетилетие. Китай вече разполага с тежка ракета "Дългият поход-5".

Миналият месец Пекин съобщи, че планира изграждане на своя база на Луната, която до пристигането на хора ще бъде управлявана и обслужвана от изкуствен интелект. 

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари