Ердоган към малко момиче: Ако умреш в бой, ще те погребем с почести!

0
Момиченцето е разплакано още когато отива към подиума, на който е Ердоган
Момиченцето е разплакано още когато отива към подиума, на който е Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се оказа обект на сериозни критики, след като каза на момиче във военна униформа, че тя ще бъде погребана с почести, ако умре по време на битка.

Ердоган поканил момичето на сцената с него по време на излъчвана по телевизията среща на Партията на справедливостта и развитието в събота в южния град Кахраманмараш.

Във видео от срещата се вижда, че момиченцето е разплакано още когато отива към подиума, на който е Ердоган. Той я целува и отбелязва, че носи турски флаг в джоба си, пише "The Telegraph".

"Ако тя бъде убита в бой, върху нея ще бъде положен флаг, по Божията воля!", обръща се след това Ердоган към публиката.

"Готова е за всичко, нали", пита още турският президент. След това я целува още един път, преди да я освободи.

Събралото се множество пък крещи "Командире! Отведи ни в Африн", във връзка със започналата на 20 януари турска офанзива в северозападна Сирия.

"Да се доведе малко дете на сцената пред хиляди хора и да се благославя смъртта е голяма грешка. Децата никога не бива да бъдат в сянката на оръжия и не бива да бъдат лицето на войната", заяви заместник-председателят на опозиционната Републиканска народна партия Вели Агбаба пред британския "The Daily Telegraph".

Момичето, което се казва Емине Тираш, е било облечено с униформа на Командване на специалните сили. Те са отличими с баретите си в цвят бордо - така са и известни  "Баретите цвят бордо". Набирани са на доброволен принцип от състава на трите основни вида въоръжени сили (СВ, ВВС и ВВС) и преминават изключително тежка четиригодишна подготовка.

"Вижте, вижте, какво имаме тук? Момиченце, какво правиш тук", пита Ердоган Емине. Тя отдава почит на президента, но по лицето й се изписва притеснение.

"Вижте, ние имаме свои собствени барети в бордо. Но баретите в бордо не плачат", отбелязва президента.

Турция провежда политика на националистическа гордост и милитаризация с популярни слогани като: "Всеки турчин - роден войник". Ердоган преди е заявявал, че иска да види "благочестиво поколение".

Програмите в религиозните училища тази година дори включват джихада като част от патриотизма. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари