Започва „хорото за независимо правосъдие“ в Букурещ

1
На Площада на Победата в Букурещ ще се съберат протестиращи, които ще танцуват хоро като символ на единството им
На Площада на Победата в Букурещ ще се съберат протестиращи, които ще танцуват хоро като символ на единството им Видео: БНТ

Еврокомисията изпрати предупредително писмо до румънските власти и поиска парламентът в Букурещ да преосмисли промените в съдебната система.

В този момент в Букурещ започва нов антиправителствен протест. Организаторите са го нарекли „Хоро на нашето обединение за независимо правосъдие и против корумпираните политици“.

Днес е националният празник на Румъния - навършват се 159 години от съединението на страната. Ето защо поредният протест ще бъде малко по-различен, предаде специалният пратеник на БНТ Джанан Дурал.

На Площада на Победата в Букурещ ще се съберат протестиращи, които ще танцуват хоро като символ на единството им. Причината за протеста са приетите през декември законови промени, които предвиждат спорна съдебна реформа.

Парламентът прие промени в Наказателния кодекс, според които осъждани могат да вземат ръководни длъжности. Втората спорна точка е създаване на спецпрокуратура за магистрати. Гражданите недоволстват, че независимостта на Съда е вече застрашена. Към недоволството им се присъедини президентът на Румъния Клаус Йоханис.

Клаус Йоханис, президент на Румъния: "Днес, нашата европейска съдба зависи от върховенството на закона и равенството пред закона, прогресът на Румъния е свързан с последователно и стабилно законодателство, което да санкционира злоупотреби. Това е посланието, което изпращат стотици хиляди румънци, излезли на улицата през 2017 и началото на 2018. г. Мирните и демократични демонстрации показват красивото лице на съвременна Румъния, едно осъзнато общество, общество, което не абдикира от фундаменталните принципи".

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари