Почина "Счетоводителя на Аушвиц"

0

Оскар Грьонинг, бивш служител от охраната на нацистката СС служба, известен като "Счетоводителя на Аушвиц", почина на 96-годишна възраст.

Това съобщи германският регионален ежедневник „Хановер Алгемайне Цаютунг“, цитирайки неговия адвокат, предаде bTV.

Говорител на прокуратурата в Хановер посочи, че е бил информиран за смъртта на Грьонинг, който през 2015 г. бе осъден на 4 години затвор за съучастие в смъртта на 300 000 евреи.

Оскар Грьонинг познат още като "<strong class='keys'>Счетоводител</strong>я от <strong class='keys'>Аушвиц</strong>"

В края на миналата година най-висшият съд в Германия отхвърли жалбата му.

Напредналата възраст на жалбоподателя сама по себе си не е достатъчна за въздържане от налагане на наказание за престъпно деяние", заяви съдът, цитиран от БГНЕС.

Съдът също така подчерта, че Грьонинг е признат за виновен за "съучастие в убийство в 300 000 случая, нещо, което придава особено значение на налагането на наказанието".

През 2015 г. той призна, че носи морална вина за престъпленията по време на Втората световна война.

Оскар Грьонинг е работел в Аушвиц като счетоводител, но не в традиционния смисъл на думата. Негова задача е била да брои парите, които се събирали от новопристигналите затворници, и да ги подрежда според различните европейски валути. Също така е изпълнявал и друга, доста по-страховита функция – тази на пазач, който е претърсвал новопристигналите затворници и е прибирал всички ценни вещи и пари.

Оскар Грьонинг

Грьонинг, за разлика от други бивши нацисти, никога не е отричал и не е криел какво се е случило в Аушвиц и останалите лагери на смъртта. На хората, които отричат, че което и да е от тези събития е вярно, той отговаря: „Аз видях всичко. Видях газовите камери, видях кремациите, видях и как селектират следващите, които да бъдат убити”.

Оскар Грьонинг

Той неведнъж е разказвал за зверствата, които са се случвали пред очите му, като един от най-потресаващите за него остава убийството на малко бебе: „Плаченето му дразнеше охраната. Той започна да удря с всичка сила главата на бебето в металната рампа на камиона, докато то не спря да плаче”.

В периода от 1940 до 1945 г. са загинали около 1.1 милиона души в лагера Аушвиц-Биркенау.

Оскар Грьонинг

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари