Първият автобус без шофьор вози пътници в Стокхолм

0

Първият градски автобус без шофьор се включи тази седмица в обществения транспорт на микрорайона Щиста в шведската столица Стокхолм, съобщи шведското радио SR.

Той се движи бавно и безшумно, защото е електрически”, предаде радиото. Плановете за пробно пускане на такъв автобус станаха известни още в края на миналата година, след като беше издадено разрешение от националното управление по транспорта.

В продължение на 6 месеца два автобуса, снабдени с електрически двигатели, ще се движат пробно. Маршрутът, който ще обслужват със скорост от 20 км./ч., е дълъг 1500 метра. Новите автобуси тежат по 3,3 тона и могат да возят 12 пътници.

През изпитателния период в автобуса ще има човек, който ще следи за движението на превозното средство, съобщи ръководителят на проекта и ръководител на компанията Петер Хафмар.

Новият автобус има специални сензори, които регистрират всяко препятствие на пътя и превозното средство спира. Радиото допълва, че понякога сензорите реагират и на безобидни прегради като облак от пара, характерен за зимния период.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари