Първите клонирани маймунки

6

Молекулярни биолози от Китай са първите, които отглеждат два клонинга от една и съща маймуна, използвайки техниката, използвана при клонирането на овцата Доли.

Това се посочва в статия, публикувана в списание Cell.

"Опитахме се да използваме няколко различни метода за трансфер на ядрото и само една от тях работи. Трябваше да минем през много грешки и неуспехи, преди да открием правилния метод за клониране на маймуни", каза Цианг Сун, директор на Центъра за изследвания за примати в Института по неврофизиология на CAS в Шанхай.

Трябва да се отбележи, че е възможно да се клонира маймуна по същия начин, както и Доли, след като китайските биолози ускориха процеса на прехвърляне на ядрото от "обикновена" клетъчна маймунска клетка на празна яйцеклетка. Също така успехът на клонирането беше улеснен от факта, че учените са разработили специален "коктейл" от ензими и молекули на РНК - той защитава протеиновата обвивка на ДНК от увреждане и причинява разделянето на яйцеклетката след въвеждане на ново ядро в нея.

Трябва да се отбележи, че и двете маймуни нямат здравословни проблеми и растат и се развиват по същия начин като останалите маймуни на тази възраст - 5 и 8 месеца.

Според биолозите успешното клониране на примати ще помогне на генетиците да разкрият същността на много генетични заболявания и да намерят нови начини за борба с рака и имунните заболявания.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари