Немски репортер си купи български паспорт за 2000 евро

0

Фалшификаторите на документи в Гърция правят бизнеса на живота си.

Това разказва репортерът на "Билд" Кристоф Кюрбел, който стана Петър Иванов, купувайки си български паспорт за 2 000 евро,  пише 24 часа.

"Тази година гръцката полиция успя да хване стотици фалшификатори на документи - само за последните 3 месеца на летищата в страната са арестувани 729 бежанци с документи - менте. Въпреки това много мигранти успяват да си купят такива и да пътуват  с тях към Европа. Гръцки паспорт и самолетен билет за Германия струват на един бежанец между 4 и 5 хиляди евро", разказва Кристоф Кюрбел.

"В столицата на Гърция не е трудно да намериш човек, от когото можеш да си купиш документ за самоличност. Срещнах се с един такъв мъж на оживена улица в Атина. Носеше качулка, така че лицето му едва да се вижда и искаше да е сигурен, че не съм немски полицай. По неговите думи, много такива следят ситуацията с бежанците в Гърция. Аз си измислих историята, че искам да пътувам в Турция, а това не е особено лесно за немски журналист и той не се усъмни", разказва началото на разследването си Кюрбел.

"На бежанците препоръчвам да си купят италиански или гръцки паспорт. Така е по-лесно да се стигне със самолет до Италия и оттам с влак до Германия. Откакто немските полицаи ни следят в Гърция, бизнесът ни стана по-сложен и цените на услугите се вдигнаха. Тази ситуация описва фалшификаторът на документи на немския журналист. В твоята ситуация и български паспорт върши работа, с него ще минеш лесно в Турция", казва още мъжът на Кюрбел. 

"Уговорихме се за цената - българският паспорт ще ми струва общо 2 000 евро - 1 000 при предаването на снимките и още 1 000 при получаването на документа", уточнява сделката репортерът.

Още на следващата сутрин занесох снимките и 1 000 евро на мъжа в едно кафене в Атина. В нормални условия паспортът става готов за 3 дни, но заради коледните празници в моя случай беше готов за 5. Получих документа срещу обещаните още 1 000 евро на оживен площад в града. Вече имам и българско име - Петър Тодоров Иванов, завършва историята си Кристоф.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари