На ГКПП "Капъкуле" пуснаха система за разчитане на номерата на товарните автомобили

0
Целта на въведената система е да се намали натоварването на митниците
Целта на въведената система е да се намали натоварването на митниците

На най-големия ГКПП на Турция Капъкуле на турско-българската граница бе пусната в действие Система за разчитане на табелите с номерата на товарните автомобили.

Целта на въведената система е да се намали натоварването на митниците и да се ускори обработването на товарите за по-бързото и безпроблемно преминаване на тировете през митниците, предава БТА.

На церемонията по пускане на системата в действие присъства валията на Одрин Гюнай Йоздемир, както и представители на Генералната дирекция за опазване на митниците и борба с нелегалния трафик.

Одринският валия посочи пред журналисти, че системата предвижда проследяването на всички МПС и автоматичната им регистрация както при влизане, така и при излизане, което ще намали значително процедурите по обработването на товарите, както и ще намали проблемите, предизвикани от натрупването на опашките от тирове на митниците. Системата ще допринесе и за пресичане на каналите за нелегален трансфер на стоки и хора, преминаването на терористични групи и отделни терористи.

Валията Йоздемир каза още, че заедно с турския министър за митници и търговия Бюлент Тюфенкчи миналата седмица са посетили София, където са разговаряли с български министри по проблема за опашките на турско-българските митници.

"Постигнахме доста в разрешаването на този проблем. И българската, и турската страна следят внимателно ситуацията. Колкото повече успеем да ускорим процедурите, толкова повече полза ще има както за икономиката, така и за благоденствието на хората в пограничните райони", заяви валията.

Турция планира да въведе автоматичната система за разчитане на табелите с номерата на колите освен на Капъкуле още на 17 ГКПП, между които са Сарп, Къпкьой и Тюркгьозю на другите си граници.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари