Сърбия се въоръжи с изтребители МиГ-29

0
Сръбската армия в най-скоро време ще има ескадрила от 14 самолета
Сръбската армия в най-скоро време ще има ескадрила от 14 самолета

Сръбската армия получи четири изтребителя МиГ-29 от Беларус, съобщи вестник „Политика”, цитирайки министърът на отбраната на западната ни съседка Александър Вулин.

„В съответствие с договореността между президента на Сърбия Александър Вучич и неговия беларуски колега Александър Лукашенко, Беларус ни предаде въпросните самолети и ние сме й много благодарни”, каза Вулин, като подчерта, че по този начин Сърбия в най-скоро време ще има ескадрила от 14 самолета, което ще осигури въздушното предимство на Белград в региона.

По време на визитата на Вулин в Москва и срещата му с руския министър на отбраната – Сергей Шойгу, е договорено на западната ни съседка да бъдат доставени 4 броя хеликоптери Ми-35, 4 броя бронетранспортьора Ми-17, танкове Т-72.

Сърбия вече разполага със шест изтребителя МиГ-29, които й бяха доставени през октомври 2017 г. Предстои машините да бъдат модернизирани, която ще бъде реализирана на три етапа и ще струва на Сърбия между 180 и 230 млн. EUR. На дневен ред е и въпросът за доставката на системите "Бук-М1", "Бук- М2" и зенитно ракетните комплекси „Тунгуска”.

По-рано Беларус съобщи за плановете си да предаде на Сърбия през тази година 8 броя МиГ-29 и два дивизионно зенитни ракетни комплекса „Бук” при условие, че Белград плати ремонта и модернизирането им.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари