Създателят на биткойн ще стане първият трилионер в света?

0
Мистерия забулва създателя на bitcoin, но все пак има едно име под което е известен
Мистерия забулва създателя на bitcoin, но все пак има едно име под което е известен Снимка: Getty Images

Сатоши Накамото е името, с което е известен създателят на най-популярната валута bitcoin.

Никой не знае неговата истинска самоличност, като и дали зад него стои един единствен човек или група хора. Не знаем и дали Накамото изобщо е жив. Ако обаче е и е една личност, то в момента той е 52-ият най-богат човек в света, според изчисленията на Forbes, предаде Economic. 

Съдейки по начина, по който цента на bitcoin непрестанно избухва, може да се предположи, че в близко бъдеще Накамото може да оглави престижната класация. Възможно ли е обаче той да стане и първият трилионер в света, се пита изданието Mashable. 

Според изчисленията Накамото държи около 1 млн. bitcoin единици, чиято нетна стойност според курса на валутата във вторник се равнява на над 17 млрд. долара. Това му отрежда място, близко до това на 52-ия по богатство в света човек - германския търговец Дитер Шварц. 

Трудно е да се направят точни изчисления за състоянието на Накамото, тъй като първите виртуални монети на bitcoin платформата, добити от него, са разпръснати на стотици и дори хиляди адреси. Изследване на Серджо Демиан Лернер сочи, че броят им е около 980 000, други правят и по-смели предположения за около 1 млн. броя. 

През 2017 г. криптовалутата отбеляза впечатляващ ръст от близо 1 800%. Скептицизмът по отношение на стабилността на bitcoin в бъдеще е голям и повечето анализатори смятат, че това е балон, който предстои да се спука в обозримо бъдеще.

Първият в света трилионер?

Това, което изглеждаше невъзможно само преди една година, когато bitcoin се търгуваше за под 1 000 долара, сега вече придобива нови измерения, повдигащи провокативния въпрос дали Накамото не може да стане първият трилионер в света. За да се случи това обаче, цената на един bitcoin трябва да удари невероятните 1 млн. долара. Сумата изглежда немислима в момента, но връщайки календара с 12 месеца назад, и настоящата цена на криптовалутата тогава бе мираж. 

Дали предположението ще се случи или не, само бъдещето ще покаже. Дотогава обаче има друга сравнително по-реалистична перспектива и тя е Накамото да изпревари по богатство Джеф Безос. За да стане това, е достатъчно цената на bitcoin да достигне 88 000 долара. Според някои анализатори и играчи в сектора, както стана дума и по-горе, това е напълно постижимо още през следващата година. 

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари