Южна Корея забрани Bitcoin

0
Финансовите институции нямат право да купуват, да продават или дори да поддържат наличност от криптовалута
Финансовите институции нямат право да купуват, да продават или дори да поддържат наличност от криптовалута

Южна Корея забрани Bitcoin и останалите виртуални валути, а финансовите институции в страната вече нямат право да ги използват като разплащателно средство.

Според забраната, която бе официално обявена от администрацията на премиера Лий Нак-йон, финансовите институции нямат право да купуват, да продават или дори да поддържат наличност от криптовалута, пише Money.bg.

Сред тях попада и bitcoin, който избухна през последните месеци и в момента се търгува около 17 000 долара за брой и е много успешен в Южна Корея.

Азиатската държава, която е 11-ата най-голяма икономика в света, формира около 1/5 от световните транзакции с криптовалутата, което е 10 пъти повече от дела й в световната икономика.

Почти 1 милион южнокорейци - особено малки инвеститори - държат bitcoin, a търсенето в страната е толкова силно, че цените на дигиталното разплащателно средство са с 20% по-високи от тези в САЩ - водещият световен пазар на bitcoin.

Забрана за фирмите

Забраната на властите важи и за фирмите, които също нямат право да издават биткойни и да се разплащат с тях.

Ограничението доведе до спад от почти 5% на валутата на Bithumb, най-големият пазар за биткойни в Южна Корея.

Въпреки това трансакциите с биткойни остават разрешени в страната и няма специален данък върху печалбите, реализирани от виртуални валути.

В неделя най-актуалната криптовалута направи фурор при дебюта си на борсата в Чикаго, като инвеститорите разчитаха на признаването на виртуалната валута, която все още поражда големи страхове от спекулативен балон.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари