Мъжете са по-застрашени от смърт заради СПИН

0
В световен мащаб по-малко от половината мъже, тествани позитивно за ХИВ, получават лечение
В световен мащаб по-малко от половината мъже, тествани позитивно за ХИВ, получават лечение

По-малко вероятно е мъжете да се тестват за ХИВ или да получат достъп до антиретровирусна терапия, което ги прави по-застрашени от смърт вследствие на свързани със СПИН болести, отколкото жените.

Това предупредиха от програмата на ООН за борба с ХИВ/СПИН, предаде БГНЕС.

В световен мащаб по-малко от половината мъже, тествани позитивно за ХИВ, получават лечение. За сравнение при жените този процент е над 60%, съобщиха още от програмата. Също така при мъжете има по-голяма вероятност да започнат прекалено късно лечение и да го прекъснат.

По света общо 36,7 млн. души живеят с ХИВ по данни за 2016 г., но едва по-малко от 21 млн. имат достъп до антиретровирусно лечение.

СПИН или свързани с него заболявания са били причина за смъртта на 1 млн. души през миналата година, като за същия период са регистрирани 1,8 млн. нови случая.

По данни на програмата на ООН в Субсахарска Африка мъжете с ХИВ е 20% по-малко вероятно да знаят реалния си статус, отколкото жените. В същия регион употребата на презервативи при еднократен сексуален контакт е значително по-малка при по-възрастни мъже, при които е и по-вероятно да са ХИВ-позитивни.

Организацията посочва също, че при хомосексуалните мъже съществува 24 пъти по-голяма вероятност от заразяване с ХИВ, отколкото при хетеросексуалните. В допълнение към това в много държави, като Нигерия и Мексико например, над 15% от хомосексуалните мъже живеят със СПИН.

От програмата на ООН отчитат също спад в употребата на презервативи в Европа, САЩ и Австралия, което е предпоставка за заразяване с ХИВ/СПИН.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари