Знаете ли какви са старите имена на Созопол?

1
Звученето на съвременното име на града е много сходно с предишните му наименования
Звученето на съвременното име на града е много сходно с предишните му наименования

Съчетал модерен облик и традиции, нов и стар град със завладяваща атмосфера, архитектура и история, Созопол е сред предпочитаните места за морска почивка в България.

Историята на града започва като тракийско селище, а по-късно – през 611 година пр.Хр. преселници от Милет създават на мястото на тракийското селище свой град – гръцка колония, пише Актуално. Това прави Созопол най-стария град по родното черноморие, с най-древна и богата история.

Старото име на Созопол, дадено му от основалите го малоазиатци през 611 година пр.Хр., е Антеа. По-късно това наименование е променено на Аполония. Наричали го още и Аполония Магна. Градът бележи забележителен разцвет и дори печата свои монети, върху които стои котвата – символ на Аполония или още Аполония Понтийска, както също било старото име на Созопол. Гладът е превзет от римляните през 1 век сл.Хр., което слагат край на възхода му за определен период.

Няколко века по-късно обаче отново процъфтява, става седалище на епископ, строят се християнски храмове, а приетата християнска вяра води и до промяна на името на града. Наричат го „Спасения град“, град на избавлението или оздравяването, тоест кръщават го Созополис – старото име на Созопол, наименование, което заменя името Аполония. До късната античност Созопол е познат именно като Созополис или още Созополи. Срещаме го в исторически извори и писмени документи и с множество други имена, производни на това, а именно: Sixopoli, Sizopoli, Sinopolis, Sunopolis, Susopori, Suxopori, Gisopoli.

През вековете на османско робство старото име на Созопол е Сизеболу или Сизеболи и е с турски произход. Съвременното си официално наименование, което замества старото име на Созопол, градът получава след Освобождението. Съвременното име на града – Созопол – всъщност е форма на старите му имена и звученето му е много сходно с тях.

Произход на старото име на Созопол

Вероятно ви е любопитно не само кое е старото име на Созопол или старите имена, но и неговият произход и защо точно градът е наречен така. Градът е наречен с едно от първите си имена – Аполония на името на Бога, покровител на изкуствата и слънцето – древногръцкия бог Аполон. Писмени следи, останали ни от древните летописи, сочат и кой е основателят му – натурфилософът Анаксимандър.

Добавените Понтийска или Магна след Аполония – старото име на Созопол – не са случайни. Понтийска или Магна са добавяни към името, за да се различава от имената на други градове, съществували по това време, които също били наречени Аполония. Магна означавало велика, а понтийска в превод ще рече черноморска от старогръцки език.

Созопол днес

Днес градът има нова и стара част, като през 1974 година старият град е превърнат в архитектурен и археологически резерват, наречен Старинен Созопол, съхранил историята, архитектурата, чара и атмосферата на онези отминали епохи, жители и събития, допринесли за облика на града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари