Знаещите, а не усвояващите формират новата средна класа в България

0
В обществото ни настъпват процеси, много по-значими от изборните резултати
В обществото ни настъпват процеси, много по-значими от изборните резултати Снимка: Фейсбук

Бях ви казал, че ще си позволя да споделя мои наблюдения от тези избори. И сега — след седмица време — личното ми мнение е, че в обществото ни настъпват процеси, много по-значими от изборните резултати

На първо място, започва формирането, а и в известен смисъл налагането на нов интелектуален елит. Това налагане не е режисирано, то е естествено и се случва след 45 години комунизъм и над 30 години съмнителен преход. Умните и знаещите се завръщат в животите ни, за да имат решаваща роля за посоката ни на прогрес.

Новата средна класа, формирана от знаещите, а не от усвояващите, от способните, а не от точещите държавата, набира сила. Тази класа увеличава не само своят икономически потенциал, но тя притежава и социалната отговорност, и професионалната експертиза да ни даде тласък.

Вие представяте ли си комбинацията от непартийно формиран елит и оцелелите и развилите се по времето и под черната сянка на Борисов истински предприемачи, та вие представяте ли си тези хора къде могат да ни изстрелят? Точно така, в Космоса, и то за няколко години.

Върховенството на правото и свободата на словото са от първостепенна величина. Те са тапата на шампанското на успеха ни.

Завърналите се от чужбина преоткриват страната. И те, заедно с всички българи отвъд границите, ще имат ключова роля в изграждането на новата ни представа за България, която да бъде генератор за мечтите ни. И да ни предоставя възможност тези мечти да се случват.

"Демократична България" постигна победа в София. И това е от ключово значение и е много ясен знак за жадувана промяна.

Пандемията обаче отключва процеси на деурбанизация и това е най-ефективният начин да настъпи промяна в провинцията. И хората там да разберат както важността на демократичните процеси, така и да станат участници в тези процеси.

Мисля, че благодарение на тази пандемия никога не сме имали такава ярка възможност да започнем преодоляване на разликите между столицата и останалата част на страната. Ама от 1878-ма не сме имали такава възможност.

Най-накрая имаме възможност да започнем изграждането на взаимоотношения с ЕС, които да способстват подема ни — интелектуален и икономически — а не такива, които неприлично обогатяват една върхушка.

Естествено, водата в легена няма да стане чиста от първото пране. Много са ни мръсни гащите.

Но най-важното е, че ще ставаме все по-спретнати.

Мартин Димитров

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари