"Златната гъдулка" чества 50-годишен юбилей

0
Съборът ще е в два раздела: обработен фолклор и изворен фолклор
Съборът ще е в два раздела: обработен фолклор и изворен фолклор

50-ото  издание на фолклорния събор „Златната гъдулка“ ще се проведе на 9 юни в Русе.

На него в Парка на младежта от 9 часа над 550 изпълнители ще се надпяват, надиграват, надсвирват, ще се надпреварват по сладкодумство, фолклорни групи ще показват обреди и обичаи. Ще има участници от седем области на страната – Русе, Габрово, Силистра, Варна, Добрич, Плевен, Благоевград.

Днес организаторите от Община Русе обявиха някои подробности. 

Съборът ще е в два раздела: обработен фолклор (танцови състави, хорове, вокални групи за обработен фолклор, оркестри) и изворен фолклор (обичаи, певчески групи, групи за игри на песен  -  със или без съпровод, инструментални групи, играчи, певци, свирачи, разказвачи).

В 12 ч., по време на почивката в конкурсната програма, ще се състои обеден концерт с участието на ФТТ „Найден Киров“ с хореограф Богдан Донев.

Изпълненията ще се оценяват от експертно жури в състав проф. д-р Николай Ненов – директор на Русенския регионален исторически музей, проф. дфн Албена Георгиева-Ангелова – етнолог и доц. д-р Веселка Тончева – етномузиколог. За най-добре представилите се участници са предвидени индивидуални и колективни парични награди, грамоти, както и Голямата награда  - Приз  “Златната гъдулка”.

Съпътстващо събора ще има и Алея на занаятите, организирана от Дунавската задруга на народните художествени занаяти в Русе. Водещ на програмата ще бъде актрисата от ДТ „Сава Огнянов“ Ралица Константинова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари