Жозеп Борел: Имаме сделка между Косово и Сърбия

0
Борел изрази радостта си, че с посредничеството на ЕС са постигнати договорки за избягване на по-нататъшна ескалация в отношенията на двете страни
Борел изрази радостта си, че с посредничеството на ЕС са постигнати договорки за избягване на по-нататъшна ескалация в отношенията на двете страни Снимка: Getty Images

Борел изрази радостта си, че с посредничеството на ЕС са постигнати договорки за избягване на по-нататъшна ескалация в отношенията на двете страни

Косово и Сърбия постигнаха в сряда споразумение за прекратяване на продължилия близо две години спор за регистрационните номера на автомобилите в Северно Косово, за който Западът предупреди, че може да разпали етническо насилие, заяви Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

"Имаме сделка", съобщи Борел в Туитър след постигането на споразумението в Брюксел с посредничеството на ЕС.

"Много се радвам да обявя, че главните преговарящи от страна на Косово и на Сърбия се договориха с посредничеството на ЕС за мерки за избягване на по-нататъшна ескалация и за пълно съсредоточаване върху предложението за нормализиране на отношенията им", написа в Туитър ръководителят на европейската дипломация.

Косово планираше от днес да започне да налага глоби на около 10 000 сръбски шофьори, които продължават да използват издадени в Сърбия регистрационни номера.

Предишният опит за договаряне - между премиера на Косово Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич в понеделник - се провали и Косово беше принудено да отложи влизането в сила на глобите с 48 часа по настояване на САЩ.

"Сърбия ще престане да издава регистрационни табели с кодове на косовски градове, Косово ще прекрати по-нататъшните действия, свързани с пререгистрацията на превозни средства", поясни Борел.

Европейският първи дипломат каза, че ще покани двете страни през следващите дни да обсъдят предложение на ЕС, подкрепено от Франция и Германия, което ще даде възможност на враждуващите страни да нормализират отношенията си.

Президентката на Косово Вьоса Османи благодари на Вашингтон за съдействието. "Подкрепата им за процеса на диалог между Косово и Сърбия е незаменима. Косово е благодарно", написа тя в Туитър.

САЩ приветстват споразумението между Сърбия и Косово за слагане край на близо двегодишния спор за регистрационните номера в Северно Косово, заяви в комюнике говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    123
    Благодарели на сащ за "незаменимата" им подкрепа. Естествено, че е незаменима. Нали те си създадоха тази измислица косово. Просто щатите са изкомандвали косоварите да клякат и всичко е приключило. Такива филми, като дипломации и други лакърдии е нямало. Щатите са заповядали и това е. Тези износители на долари и "демокрация".
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари