Живка Георгиева: Цинично е да разпределяш милиони при заплата 1000 лева

5
КТ „Подкрепа“ определят като справедливи исканията на работещите в Здравната каса в Русе
КТ „Подкрепа“ определят като справедливи исканията на работещите в Здравната каса в Русе

КТ „Подкрепа“ определят като справедливи исканията на работещите в Здравната каса в Русе

Едночасова предупредителна стачка в Здравната каса в Русе спря работата на служителите. От 10 до 11 часа те не обслужваха клиенти, а се събраха, за да заявят своите искания като част от националния протест на работещите в здравните каси в страната за увеличение на заплатите и отпускане на допълнителен щат от общо 200 души, предава Русе Медиа.

Мирослава Борисова сподели, че е изключително обидно за всеки един работещ в Здравната каса, с експертен и дългогодишен опит зад гърба си, да се обяснява, че увеличението на заплатите трябва да бъде за сметка на преструктуриране.

„Всеки един служител на РЗОК-Русе е ценен за РЗОК-Русе, както и за всяко едно РЗОК. Какво означава това – да получаваме по-високи заплати за сметка на преструктуриране, да си тръгне един служител и неговата заплата да бъде преразпределена за останалите служители? Изключително несериозно и изключително обидно от страна на държавата в лицето на Министерството на финансите да застане с такова обяснение за нашите искания“, заяви тя.

Работещите в Здравната каса нямат никаква яснота каква точно реформа ще бъде извършена.

„Откакто аз работя в тази каса, изключително годишно се увеличава като обем работата по РЗОК-та и по НЗОК. Сега от 1 юли се прехвърлят и помощните средства на инвалиди, това е допълнително утежняване на нашата работа. Искаме да знаем ние адекватно какво следва оттук нататък – дали ще има допълнителни хора, дали ще ни бъдат увеличени заплатите и дали това ще се случи на база на структуриране и преструктуриране, което те говорят – нека да излязат гласно и да ни кажат“, каза още Мирослава Борисова.

Живка Георгиева, която е началник отдел „Контрол“ с 20 години стаж в системата, е категорична, че са готови да стигнат докрай и да забавят плащанията на изпълнителите – лекари, аптеки, болници. Прехвърлянето на нови задължения от социалното министерство към здравната каса за обработване на помощните средства на хората с увреждания изисква да се отпуснат допълнителни бройки.

„По време на ковид всички допълнителни плащания, които бяха в здравната система, минаха през здравна каса, а не през МЗ. Всичко това ние го обработихме със същия състав, с който работим и в момента. Колегите остават извънредно понякога след работа, в момента също за преподписването на анексите и за да се обработят и допълнителните плащания със задна дата на лекарите. В РЗОК-Русе работят 54 човека, това е за цялата област, обработваме над 450 договора. Колегите всеки месец се подписват на хиляди и на милиони и да се прибира един контрольор с 1000 лв. накрая на месеца е, меко казано, цинично от него да се иска да контролира милиони. Да не говорим, че работата е конфликтна, с лекари, с пациенти, има си проблеми в системата, наслагвани с години“, коментира Живка Георгиева. Отделно не всички са получили 30 % като работещи на първа линия.

От регионалния съюз на КТ „Подкрепа“ застават зад исканията на работещите в Здравната каса в Русе и ги определят като справедливи.

„Управителят на НЗОК е изготвил е един добър разчет, който възлиза на 7,7 млн.лв. за Здравната каса, но има хора от държавната квота на Надзорния съвет, които не са съгласни с това увеличение и се достигна до 4 млн.лв.одобрен такъв за Здравната каса. Оказва се, че Здравната каса в България работи с близо 7 млрд.лв. и тези хора трябва да получават адекватни възнаграждения, за да бъдат и те адекватни спрямо парите, които управляват“, каза председателят на РС на КТ „Подкрепа“-Русе Кирил Черкезов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    8
    Русенлия
    Като не им изнася на тези тюфлеци нека да напуснат и да отидат в частния сектор да видят как е. Обаче не, всички паразити на държавна издръжка протестират за още лапачка...
  • 7
    7
    Моя милост
    Абе къде дават заплата от 1000 лева да взема и аз да се уредят там. И аз също работя с пари ама никой не дава такава заплата дори и брутна.
  • 0
    6
    :)
    not my problem
  • 8
    5
    до 3
    тумбак, ква Нели Нешева та гони ве? Тая беше преди 13-14 години управител на НЗОК, а не ръководител или пълководец...
  • 10
    4
    ха-ха
    A 12 години назад заплащането им не беше цинично.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари