В Англия изгориха чучело на Лиз Тръс

1
Необичайното събитие е било част от честването на Нощта на Гай Фокс
Необичайното събитие е било част от честването на Нощта на Гай Фокс

Необичайното събитие е било част от честването на Нощта на Гай Фокс

Жителите на град Идънбридж (Кент) в югоизточната част на Англия изгориха 11-метрова фигура от хартия, изобразяваща бившия британски премиер Лиз Тръс, съобщава британският вестник The Mail on Sunday, цитиран от Агенция Фокус.

Необичайното събитие е било част от честването на Нощта на Гай Фокс, когато Обединеното кралство празнува провала на Барутния заговор, чиято цел е била убийството на крал Джеймс I (1566-1625).

В Идънбридж, освен фигурата на Тръс, според традицията е изгорено и чучело на самия Гай Фокс, заговорникът, който е трябвало да взриви минираната сграда на британския парламент в нощта на 5 ноември 1605 г. В Обединеното кралство тези събития традиционно тези събития се отбелязват чрез палене на големи огньове от паднали листа от дърветата и излезли от употреба мебели, както и чрез провеждане на факелни шествия и фойерверки. В някои градове на Англия празненствата придобиват особен размах благодарение на усилията на ентусиасти.

Членовете на Edenbridge Bonfire Society редовно създават огромни хартиени фигури на знаменитости и политици, които церемониално да запалят след свечеряване. През последните 30 години са изгаряни чучела на бившия френски президент Жак Ширак, футболистите Марио Балотели и Уейн Рууни, бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, както и на предшественика на Тръс на премиерския пост Борис Джонсън.

Фигурата на Тръс беше снабдена с множество детайли, подчертаващи най-запомнящите се моменти от мандата й, продължил само 50 дни. В ръцете на плашилото е имало картонена кутия, съдържаща текста на нейния план за икономически реформи, тениска с фразата "Аз съм борец", произнесена ден преди оставката й, и Книгата на рекордите на Гинес - намек за рекордно краткия ѝ мандат. Маруля е била прикрепена към рамото на хартиената кукла. Причината - седмица преди оставката на Тръс, The Daily Star предложи на британците да се обзаложат дали марулята ще се развали, преди премиерът да напусне поста.

Друга фигура на Тръс - също с атрибут под формата на глава маруля - бе пренесена по улиците на град Луис в Източен Съсекс в Нощта на Гай Фокс. Градът е известен с най-пъстрите факелни шествия в страната, в които участниците ръчно изработват композиции от хартия, посветени на най-значимите събития от изминалата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари