Жител на Николово: При калпава държава нищо не може да стане!

4
Унищожават България!
Унищожават България! Видео: Русе Медиа

Започна подготовка за умъртвяване на прасетата от свинекомплекса в село Николово, Русенско.

Вчера в индустриалната ферма бе установено наличието на болестта африканска чума по свинете, предава Русе Медиа. В комплекса се отглеждат 17 000 прасета, които трябва да бъдат унищожени заради заразата.

Свинекомплексът в Николово дава работа на около 70 човека, повечето от самото село. Днес всички са били извикани извънредно в предприятието заради създалата се ситуация.

Петима, общо с осем прасета се оказаха на място. Всички бяха спазили заповедта. Много са отчаяни хората. Казват значи то свинското ще стане 40-50 лева, защото е факт, че ще се унищожи една такава ферма, това означава, че един път хората няма да ходят на работа и после това месо, което е за пазара като изчезне, то може да повлече и други неща. Никак не им е приятно и на всички хора, доста са отчаяни викат, защо живеем на село.“, коментира кметът на с.Николово Марийка Генова.

Местните жители са скептично настроени към новината за заразата. Повечето не вярват, че е истина, и смятат, че целенасочено се унищожава българското животновъдство. Местните коментират създалата се ситуация и дали тя ги притеснява, по следния начин: Христо: Ни най малко. В държава, която няма никаква стойност, притеснението е излишно.

Йордан, жител на село Николово : Унищожават България, ко мислиш ти. Ами Юделник, тях ще ги закачат ли? Унищожават България бе…..

Зоната продължава да е под полицейски контрол, а комисия установи на място, че всички прасетата от домашните стопанства са заколени според заповедта на областния управител. Днес на територията на свинекомплекса се очаква да пристигне тежка техника за изкопа, в който да бъдат загробени убитите животни.

„Ние имаме твърде малко така тежка техника, която е за строителни нужди, но не са се обръщали. Вероятно са подходили към някои близки и по-големи фирми, които разполагат с кранове, JCB-та, с фандроми, защото доколкото разбирам, то трябва да се действа отговорно и сериозно.“, oбясни кметът Марийка Генова.

Засега от дирекцията по безопасност на храните в Русе не дават повече информация. Защитниците на животните пък изразиха съмнения, че свинете от индустриалната ферма ще бъдат умъртвени по хуманен начин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари