Жени, които за започнали процедура по инвитро, да замразят ембрионите

1
Мярката е във връзка с пандемията от COVID-19
Мярката е във връзка с пандемията от COVID-19

Жените да не правят процедура инвитро, докато трае пандемията от КОВИД-19 заради опасения, че коронавирусът може да повлияе отрицателно на бременността, предупредиха специалисти по изкуствено оплождане.

Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE) публикува изявление, в което съветва двойките, взели такова решение, “като предпазна мярка да избягват забременяване в този период”.

Тези, които вече са започнали началния етап на процедурата, да замразят събраните яйцеклетки или ембриони за зачеване, докато епидемията бъде овладяна, съобщава британският вестник “Дейли мейл”, цитиран от 24 часа. Повечето такива пациентки обаче са над 30 години и нямат много време за отлагане, посочва изданието.

Предупреждението идва след съобщения за заразени с коронавирус жени в Китай, които са родили преждевременно. Но европейската асоциация специално изтъква, че подобни случаи са ограничени и не се базират на солидни доказателства.

Шеметното разпространение на вируса хвърли в паника милиони бременни по света, тъй като на въпроса опасен ли е той за плода още няма категоричен отговор.

Във Великобритания, където 68 000 жени годишно се подлагат на инвитро, пациентките се опасяват от зараза, докато посещават клиниките за изкуствено оплождане. Същите страхове тормозят и бременните, на които предстои да влязат в болница за раждане.

33-годишната Натали Лайънс от Дерби трябва да роди второто си дете до месец. Твърди, че я тревожи предстоящото постъпване в клиника, където вече липсват някои основни консумативи като превръзки, пелени и памперси.

Опитвам се да не се поддавам на стреса, но когато имаш бебе, трябват ти много неща, които не можеш да си доставиш, когато  и затворен у дома”, казва бъдещата майка.

Тя е последвала съветите на правителството, напуснала 3 седмици по-рано работата си като фризьорка и се е самоизолирала.

Здравните власти на Острова обявиха, че изпращат гинеколози и акушерки в клиники с нисък риск в райони с ограничен брой поразени от коронавируса, за да обслужват бременни и раждащи.

Очакващите дете са настоятелно инструктирани да спазват социална дистанция, да избягват градския транспорт, да не се събират на групи, да не влизат в кина и ресторанти. Но Асоциацията на акушерките ги призова да продължават да посещават предродилните курсове.

Британският главен медицински консултант проф. Крис Уити обяви, че засега никакви данни и доказателства не подсказват някакви свързани с вируса усложнения при бременност. Но добави, че още е рано да се правят генерални заключения.

“Инфекции и бременност по принцип не са добра комбинация, затова вземаме сериозни предпазни мерки, преди да научим повече”, каза професорът.

Според експертите от Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология, изследващи епидемията, няма данни, че бебето може да се разболее от КОВИД-19 в утробата. Те уверяват, че бременните не са по-податливи на зараза от останалите, и съветват майките да продължат да кърмят децата си.

В Англия болни родилки се обслужват от по-голям брой специалисти и се спазва строга изолация. Най-младата жертва на коронавирус в света стана новородено в Лондон, чиято майка се оказала позитивна при тест след раждането. Детето вече е извън опасност и се възстановява. Смята се, че се е заразило веднага след раждането.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари