Жена е починала в хасковската болница, докато чака за преглед

0
Неспасяем случай беше, заявиха от болницата
Неспасяем случай беше, заявиха от болницата Снимка: Haskovo.info

Възрастна жена е починала в хасковската болница, докато чака за преглед.

За трагедията разказа братът на покойната 74-годишна жена Еленка Янева, предава Haskovo.net.

На 16 ноември сутринта, около 7:30 часа Петьо Янев завел сестра си с такси до болницата, тъй като получила болки в гърдите. Наредили се да чакат в Спешното отделение в хасковската болница. След половин час опитали да влязат в Шоковата зала, но ги упътили към Кабинета за неотложна помощ, намиращ се в съседство. Мотив за това било, че Еленка не е спешен случай и трябва да отиде в зеления сектор.

Така чакането продължило още около час, когато възрастната жена колабирала и едва тогава по спешност била поета от медиците. Около 10-10:30 часа обаче Петьо разбрал, че сестра му е починала. Той смята, че лекарите са подценили ситуацията. "Ако й бяха обърнали внимание през тези два часа, докато чакахме, сега може би Еленка щеше да е жива", каза хасковлията.

Той не търси възмездие, но иска да предотврати подобни случаи в бъдеще. Сам се упреква, че е сгрешил като не е повикал линейка, която да откара сестра му в болницата, за да я прегледат по-бързо.

Потърсен за коментар директорът на хасковската болница д-р Георги Гелов заяви, че лекарите нямат вина за смъртта на Еленка. Поясни, че хасковлийката е починала в резултат на разкъсване на гръдната аорта, което е установено при извършената аутопсия. "Заболяването, което е причинило смъртта на пациентката е с непоправим и нелечим характер", заяви медикът. Той поясни, че разкъсването на гръдната аорта води до разкъсване на цялата основна кръвоносна система, което е несъвместимо с живота. Допълни, че в този случай няма шанс пациентката да бъде спасена, независимо дали си е вкъщи или в болницата.

Д-р Гелов коментира още, че често се получават струпвания от чакащи за преглед пациенти пред Шокова зала и пред Терапевтичния кабинет, който е поликлиничен кабинет, особено през почивните дни, тъй като тогава това са единствените пунктове в града за получаване на лекарска помощ. В някои моменти обаче двата кабинета не могат да обхванат своевременно спешните случаи, заради ограничаване на капацитета, особено в Шокова зала.

Според него близостта на двата кабинета води до раздвояване на отговорността, тъй като се случвало да се прехвърлят пациенти. От друга страна обаче смята, че близостта им е удачна заради възможността за бързо прехвърляне на спешен пациент от Терапевтичния кабинет към Шоковата зала.

В събота миналата седмица в Спешното отделение е била дежурна д-р Галина Георгиева-Караджова. Тя обаче отказа да коментира случая.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари