Жълт код за валежи и гръмотевици утре

0
През следващите дни въздушната маса над страната ще остане неустойчива
През следващите дни въздушната маса над страната ще остане неустойчива

На 12 май преди обяд ще бъде слънчево. След обяд от запад ще започне да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност

До полунощ на места в северозападната половина от страната ще превали и прегърми. В западните райони има условия за краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще има локални значителни количества, възможни са градушки. До полунощ явленията там ще отслабнат, но през нощта срещу четвъртък на места и на изток ще има превалявания, предимно слаби, съобщават от НИМХ.

През нощта вятърът ще е слаб от изток-югоизток; през деня в Източна България временно ще се усили до умерен. Минималните температура ще са между 5 и 10 градуса, максималните - между 22 и 27 градуса.

В 12 области е обявен жълт код за краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици, както и за градушки. Това са София-град, София област, Перник, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана и Видин.

Над Черноморието ще е предимно слънчево. До вечерта облачността ще се увеличи, но ще остане без валежи. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са 17-20 градуса. Температурата на морската вода е от 12 градуса по Северното Черноморие до 16 градуса на юг. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините преди обяд ще е слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и до полунощ в масивите в западната половина на страната ще има интензивни краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад, но с развитието на купесто-дъждовната облачност ще има и временни усилвания. Максималната температура на 1200 метра ще е около 15 градуса, на 2000 метра - около 9 градуса.

През следващите дни въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места, главно в планините и в четвъртък в Северна България, а в петък по Черноморието ще превали и прегърми. През първия ден вятърът ще е слаб, от юг-югозапад, а през втория ще се ориентира от запад, до умерен. Минималните температури ще са между 7 и 12 градуса, а максималните - между 23 и 28 градуса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари