Жълт код в 10 области

0

Жълт код за бури, порои и градушки, е в сила днес за 10 области от западната половина на страната, предава bTV.

Очакват се валежи между 25 и 40 л/кв.м.

Днес преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд над западните райони ще се развива купестa и купесто-дъждовна облачност. До края на деня и през предстоящата нощ в много райони от западната половина на страната ще има краткотрайни, на места интензивни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. В Източна България ще се задържи предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 28° и 33°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево.  Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури на въздуха ще са от 23° до 27°. Температурата на морската вода е 22-25°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

Над планините в Западна България облачността ще е по-често значителна, след обяд – купесто-дъждовна. На много места там ще има валежи и гръмотевични бури. Над масивите от източната половина от страната ще се задържи предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен южен вятър, който вечерта ще започне да се ориентира от изток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 22°, на 2000 метра – около 14°.

През нощта на места в западната половина от страната валежите и гръмотевичните бури ще продължат, но към сутринта временно ще затихнат. Над Източна България ще бъде предимно ясно.    Утре преди обяд над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, над Западна България с временни увеличения на облачността. Около и след обяд отново на места в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, интензивни ще са явленията, главно в планинските райони. Остават условията за градушки. Над Източна България ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, но без валежи. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Температурите слабо ще се понижат и преобладаващите максимални ще бъдат между 25° и 30°.

В началото на новата седмица отново бързо ще се затопли. Преваляванията ще са само на отделни места, главно в планинските райони. От сряда валежите ще се увеличават като обхват и интензивност – отначало в Западна България, след това и в Централна; без валежи ще остава само в източните райони, докато на много места в останалата част от страната отново ще има условия за краткотрайни и интензивни валежи. Ще има и гръмотевични бури, възможни са и градушки. Температурите слабо ще се понижат, то все пак ще са по-високи от обичайните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари