Земята е на 1 градус от климатичен катаклизъм

10
Светът е изправен пред угрозата средните глобални температури да се повишат рязко с 4-5 градуса по Целзий
Светът е изправен пред угрозата средните глобални температури да се повишат рязко с 4-5 градуса по Целзий

Глобалната температура на планетата Земя е само на един градус от климатична точка, от която няма да има връщане на назад и която ще застраши съществуването на човешкия вид, предаде „Скай нюз“.

Според експертите планетата ни е на десетилетия от момента, в който безвъзвратно ще се променят температурите и бъдещето на човечеството ще е под въпрос. Прагът ще бъде достигнат, когато средната глобална температура е само с 2 градуса по Целзий по-висока от прединдустриалните времена.

Според анализите на учените половината път вече е изминат. Единият градус вече е „стопен“ от човешката ръка и остава само един, за да навлезем в парников период. Веднъж преминал границата и навлязъл в този период, светът е изправен пред угрозата средните глобални температури да се повишат рязко с 4-5 градуса по Целзий.

През 2015 година около 200 страни се споразумяха да ограничат покачването на глобалните температури до под „пределния лимит“ от 2 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха - праг, считан за повратна точка за климата. Засега обаче остава неясно дали глобалният климат може да бъде „спрян“ безопасно до този праг или ще бъдат отключени други процеси, подхранващи по-нататъшно затопляне, дори светът да успее да ограничи емисиите на парникови газове.

За да се увеличат шансовете Земята да се размине с парников период, намаляването на емисиите на парникови газове е недостатъчно. Необходими са и мерки като по-добро стопанисване на гори, земеделски земи и почви, опазване на биоразнообразието и технологии за отстраняване на въглеродния диоксид от атмосферата и складирането му под земната повърхност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари