Земетресение с магнитуд 5,2 до Скопие се усети и в София

0
Сеизмолог сподели очакват ли ни по-силни трусове
Сеизмолог сподели очакват ли ни по-силни трусове

Зрители сигнализираха за земетресение, което е усетено по високите етажи на блоковете в София, информира Нова телевизия.

„Преди около пет минути имаше земетресение в „Сухата река”. На седмия етаж съм и си беше леко страшничко”, пише Цветелина Братанова.

Справка в Европейския сеизмологичен център сочи, че трус с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер е регистриран близо до Скопие в 15.10 часа местно време (16.10 българско време). Епицентърът е на 7 километра източно от македонската столица, на 4 километра югозападно от село Арачиново и на 5 километра южно от Черешово. Огнището е на 2 километра дълбочина. Трусът е усетен в България, Албания и Сърбия, сочи справката.

Много хора, живеещи в центъра на Скопие, са излезли извън домовете си. Няма данни за пострадали хора или нанесени щети.

Сеизмологът Емил Ботев от БАН каза пред Дарик радио, че земетресението е в Македония и е достатъчно далеч от страната, но с възможност за усещане - съвсем леко е усетено в София и малко повече е усетено в Кюстендил. Оценката на българските сеизмолози е, че трусът е бил с магнитуд 5.1.

"Непосредствена опасност за някакво индукционно въздействие върху територията на нашата страна не се очаква. Няма опасност от някакви сериозни последствия, тоест след трусове, които да доведат до повреди в конструкции и инфраструктура на територията на страната", заяви Ботев.

Припомняме, че по-рано днес две земетресения бяха регистрирани близо до Скопие.

Първото земетресение бе с магнитуд 3.8 по скалата на Рихтер в 6.58 часа. Епицентърът на труса бе по границата между Косово, Сърбия и Македония. Две минути по-късно стана ново земетресение с магнитуд 2.8 по Рихтер. Епицентърът му бе на 5 километра източно от Скопие, на 6 километра североизточно от Сопище и на 5 километра североизточно от Усие. Огнището бе на 2 километра дълбочина. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари