Земеделци: Никой не предупреди за строителството на „Хемус”

0
Багерите копаят в обработваема от селските стопани земеделска площ
Багерите копаят в обработваема от селските стопани земеделска площ

Багерите копаят в обработваема от селските стопани земеделска площ.

От района на село Торос започна изграждането на новото трасе от Боаза до пътя Русе - Велико Търново. 134-километровият път трябва да е готов през 2023 г. Първите изкопни работи по новото трасе на магистралата предизвикаха недоволството на земеделците в района, предаде bTV.

Според тях багерите копаят в тази обработваемата от селските стопани земеделска площ, която те са засели с царевица и пшеница. Изграждането започна от поляна, засята с царевица. Стефан Кънчев я обработва от години под аренда от общината. Твърди, че не е предупреден за отчуждаването на терена.

Стефан Кънчев е земеделски производител. Той твърди, че никой не е дошъл да ги предупреди, че ще строи магистрала. "Всички знаят, че есенниците се садят септември, октомври", посочва той. На пътя на машините са и ягодовите насаждения на Найден Найденов.

"Никой не ме е попитал какви средства съм хвърлил, ягодите са на плододаване. Аз желая да бъда обезщетен", заяви и Найденов.

Строителите обясняват, че щели да заобиколят насаждения, докато стопаните не съберат реколтата си.

"След 20 дена някой ще насади нещо друго. След седмица ще насади три дръвчета, нищо, че е предупреден вече”, отбелязва обаче Цветан Петков, ръководител на "Инфраструктурно строителство" в "Автомагистрали" ЕАД. Първата копка на трасето направи премиерът.

"До края на 2022 г. ще минем и Плевен. След това изпълняваме и другите проекти, за да вържем и Търговище, там където Плевен ще излезе", заяви Борисов.

10 километра от Ябланица до Боаза трябва да бъдат готови до есента, а цялата магистрала до 2024 г.. Ако плановете на управляващите се изпълнят, то цялото строителство на "Хемус" ще е продължило половин век. Стартът е през 1974 г.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари