Земеделската земя в община Русе поскъпва рекордно

1
Повишението е между 25 и 30%
Повишението е между 25 и 30% Видео: Кис 13

Рекордно поскъпва земеделската земя в община Русе за първите 6 месеца на годината

Наблюденията са на една от фирмите в града, като повишението е между 25 и 30%. За основни причини се посочват инфлацията на стоките и бъдещите очаквания за растеж на цените, информира Кис 13.

Ако в края на миналата година средната цена на нивите в общината е била между 1600 и 1750 лева/дка, то в момента те са около и над 2000 лева/дка. Още в началото на годината поскъпването на енергоносителите е оказало влияние за покачване на цените, а след последиците за пазара на зърнени култури заради войната в Украйна, повечето продавачи завишили значително своите оферти.

За една година се наблюдава и двоен ръст на цените за покупка на пшеница, която в момента се търгува за 680 лв./тон. Освен това в община Русе има и по-засилена конкуренция между земеделските производители, интересът се е повишил неимоверно както при наемането, така и при покупката на ниви.

Интересното е, че драстично е намаляла разликата в цените между отделните землища. Най- търсени са нивите около Мартен, Сандрово, Николово, Бъзън, Ново село и Червена вода, където земеделската земя се търгува между 1800 и 2200 лв./дка. В Русе, Долно Абланово и Просена повечето сделки са за около 2000 лв./дка, като има интерес от множество големи инвеститори.

В анализа се посочва, че по-нататъшното развитие на пазара на земеделска земя в Русенско ще се определя от възможностите за повишаване на доходността от нейното ползване, което от своя страна зависи както от международната обстановка, така и от местните климатични фактори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    земеделец
    Цената на качествената земя само ще расте. Така е по цял свят. Евтина земя в Сахара в пясъка.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари