Зелените коридори за ваксиниране започват да отварят отново

2
С препарата на Moderna се правят реимунизации
С препарата на Moderna се правят реимунизации Видео: NOVA

Европейската агенция по лекарствата излезе със статистика - какви са процентите на странични ефекти при трите ваксини, които се използват и у нас.

В същото време - тежестта върху болниците в страната ни се увеличава с всеки изминал ден. Броят на хоспитализираните пациенти достигна близо 9 хиляди и 500. Зелените коридори започват да отварят отново, засега само с една ваксина - тази на AstraZeneca, предава NOVA.

Кабинетът на ИСУЛ ще работи без прекъсване до изчерпване на наличните дози ваксини. С препарата на Moderna се правят реимунизации, а хората от така наречения "свободен коридор" се имунизират само с AstraZeneca.

Желаещи да се ваксинират не липсват и във Враца, която е на трето място в страната по заболеваемост. Дошлите за имунизация обаче си тръгнаха разочаровани след близо час чакане.

Третата вълна на коронавируса не стихва. Тя може да се окаже най-тежката от началото на пандемията, прогнозират експертите. Редица държави въвеждат нови ограничения. У нас, в Бургас тежката обстановка наложи вечерен час и маски на открито. Спазват ли се рестрикциите?

"Ние сме тук, за да помогнем на хората. Искаме да им помогнем, а не да ги санкционираме. Проверките в града са много, извършват се по магазините и другите обекти. Такива има в транспортната мрежа и обществените места", казват от РЗИ Бургас.

Междувременно COVID-19 препълни болниците в Асеновград. Намери ли се решение? Във Враца само за седмица броят на заразените скочи два пъти.

„Проверяваме най-вече магазините, защото там има струпване на хора. Най-честите проблеми, които наблюдаваме включват неправилното носене на маска. Проверяваме за дезинфектанти и дали те отговарят на изискванията”, обяснява Инспекторът от РЗИ-Враца Ивайло Кръстев.

Утре в Асеновград  ще бъде отворен зелен коридор за ваксинация с AstraZeneca, но на дневен ред е друг проблем – липсата на достатъчно легла.

Ние имаме заделени 63 легла за COVID-19. Шест от тях за интензивни грижи. За лечение са настанени 72 души, но ние няма да ограничим приема за хората, които имат нужда. Търсим всякакви опции, за да приемем пациентите в други структури”, обясни директорът на здравното заведение д-р Иван Червенков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари