Зеленчуците дават най-добра реколта, когато не си пречат

2
Вижте какво да направите и кои растения да държите по-далеч едно от друго
Вижте какво да направите и кои растения да държите по-далеч едно от друго

Дългосрочната практика на отглеждане на зеленчуци е показала, че някои зеленчуци растат добре заедно, а други само си пречат един на друг.

Има такива растения, които насърчават растежа си едно на друго, за подобряване на почвата или отблъскване на вредители, пише zajenata.bg. Това се нарича “интелигентно засаждане”.

Много е важно, да изберете подходящото място на за съчетаване на зеленчуците в градината, след което те ще ви се отблагодарят с висок добив.

Сега ще ви посветим в тайните на изкуството на удачното планиране на градината.

Съвместимост на зеленчуците

Същността на на правилното съчетаване е в това, че всеки зеленчук е засаден в градината в непосредствена близост до “растение-компаньон”. Важно е да обърнете внимание на семейството на зеленчуците. Например, зеленчуците от семейството на зелето растат добре с цвекло и зелени листни култури. Някои билки “гонят” вредителите от зеленчуците, а някои дори подобряват вкуса!

Но има друга страна на монетата: някои зеленчуци просто не могат да съществуват един с друг. По-долу ще ви кажем какво да направите и кои растения да държите по-далеч едно от друго.

Ще споделим най-успешните комбинации от зеленчуци в градината. Така че не забравяйте да прочетете до края!

Моркови

Най-добрият съсед за един морков е лукът. В края на краищата той е този, който ще помогне да избягат вредителите, благодарение на алицина, който има инсектициден и фунгициден ефект. Не по-малко успешни съседи за морковите ще бъдат: боб, градински чай, ряпа, маруля, розмарин, грах, домати. Но е по-добре да не се засаждат близо до копър и магданоз.

Пипер

Пиперър расте добре до босилек, кориандър, лук, спанак и домати. Но до фасул, ще бъде лошо за него.

Картофи

Картофите ще донесат отлична реколта, ако ги сложите в непосредствена близост до боб, броколи, зеле, царевица, патладжан, чесън, маруля, лук, грах, репички. Но не поставяйте картофи до краставици, пъпеши, тиквички, домати, слънчоглед.

Домати

Доматите се чувстват най-добре в непосредствена близост до аспержи, босилек, боб, краставици, моркови, целина, копър, маруля, пъпеши, лук, магданоз, черен пипер, репички, спанак, мащерка. Доматите не толерират близостта със зеле от всякакви видове, картофи и царевица.

Фасул

Фасулът расте добре в непосредствена близост до броколи, царевица, зеле, моркови, целина, карфиол, краставици, патладжан, грах, картофи, репички и тиквички. Но той е в противоречие с чесън, слънчоглед, лук и пипер.

Цвекло

“Добри съседи” за цвекло: броколи, аспержи, карфиол, маруля, лук. Лоши съсед е бобът.

Зеле

Най-добре е да засадите зелето до боб, целина, краставици, копър, салата, лук, картофи, градински чай, спанак, мащерка. Необходимо е да се избягва съседството с броколи, карфиол, ягоди и домати.

Краставици

За да имате добра реколта от краставици, ги сложете до боб, броколи, царевица, зеле, карфиол, слънчоглед, грах, салата. Не можете да засадите краставици до билки, пъпеши и картофи.

Лук

С тези съседи, лукът ще даде добра реколта : цвекло, броколи, спанак, зеле, картофи, моркови, маруля, чушки. Най-лошите съседи: боб, грах, градински чай.

Чудесно трио

Тайната на съвместното отглеждане на тези растения е известна и на американските индианци. Царевица, грах и тиква - това са най-успешните съседи. Царевицата ще поддържа грахът, който насища почвата с азот. Тиквата няма да позволи на плевелите да растат. Това ще осигури страхотна реколта!

Сега знаете какви зеленчуци да засаждате в комбинация с други. Но освен това, можете да разгледате и други опции. В края на краищата можете да добавите още цветя и билки към всичко. Цветята покрай лехите са не само красиви, но и полезни. Например, невенът плаши вредителите, така че може да бъде засаден по периметъра на градината.

Билките, които растат наблизо, ще дадат на зеленчуците по-изискан вкус. В допълнение, някои тревисти растения могат да изплашат насекомите от вашата градина. Розмарин, мащерка, риган - всички тези растения работят като бариера срещу повечето насекоми и вредители.

Водени от тези прости съвети, можете да подобрите реколтата си и дори да превърнете градината си в истинско произведение на изкуството!

Източник: За Жената.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари