Зеленчукова борса в Ценово

1

Повече от 20 жени представиха продукти на първата зеленчукова борса в Ценово. Инициативата е на членовете на пенсионерския клуб „Млади сърца“.

Едно от задължителните условия за участие беше представената селскостопанска продукция да е собствено производство. На импровизирания щанд пенсионерките бяха подредили типични за сезона плодове и зеленчуци – картофи, лук, зеле, ряпа, праз, орехи, лешници, грозде, тикви и ябълки. На показ бяха изложени и позабравените от младото поколение сушени плодове. Добрите домакини предлагаха луковици на различни цветя и домашно приготвени консерви, лютеници и туршии. Още от самото откриване борсата се завъртя на пълни обороти и за по-малко от половин час предлаганата продукция си смени собствениците. Организаторите стриктно спазваха и принципите на пазарна икономика – членовете на клуб „Млади сърца“ ползваха отстъпка от 50 на сто за разлика от външните клиенти.

„Това е поредната инициатива на нашия клуб. При нас всеки произвежда плодове и зеленчуци, но явно трябва да се организира форма за предлагане на свръхпроизводството. Защо и в реални условия да не се организира борса за селскостопанска продукция“, сподели председателката на пенсионерския клуб „Млади сърца“ Румяна Иванова.

Събраните средства от продажбите влязоха в касата на клуба и са предназначени за предстоящите коледни и новогодишни празници.

По-късно пенсионерките от „Млади сърца“ се разпределиха в две групи по интереси. Маргарита Вангелова и Иванка Борисова показа уменията си и обучиха желаещите да плетат с царевична шума и лентички от найлонови торбички. Произведенията от  царевично лико се използват предимно за стъпки пред домовете. От найлоновите лентички сръчните пръсти на жените от третата възраст произвеждат различни чанти, бонбониери, кошнички, дори и покривала. 

Дамите от „Млади сърца“ всяка сряда задължително отделят по няколко часа от времето си. На чаша чай или кафе в залата на пенсионерския клуб те обменят не само идеи и рецепти от домакинските си делници, споделят за болежките си, но най-важното е, че се чувстват добре и жизнени сред сродни души.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари