Здравният министър отказа да коментира падането на глобата за неносене на маска в Русе

2
"Трябва да минат пет години, за да има съдебна практика, която да е устойчива. Не претендираме за най-високо ниво, МЗ разполага с пет юриста.", оправда се Ангелов
"Трябва да минат пет години, за да има съдебна практика, която да е устойчива. Не претендираме за най-високо ниво, МЗ разполага с пет юриста.", оправда се Ангелов Снимка: БГНЕС

"Там, където се налага - в областите с повишена заболеваемост, ще се прилага локален подход за налагане на мерки."

Това потвърди за пореден път здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ и НОЩ.

"По отношение на Русенския съд, няма да си позволя да коментирам решение на съд, тъй като не е коректно, такъв тип пандемия се случва веднъж на 100 години, няма трайно законодателство, което да може да издържи, да има практика по това законодателство, че да е устойчива във времето. Трябва да минат пет години, за да има съдебна практика, която да е устойчива. Не претендираме за най-високо ниво, МЗ разполага с пет юриста."

Така здравният министър коментира решението на Русенския районен съд, който отмени наложена глоба на жена за неносене на маска.

Както БРЯГНЮЗ съобщи, съдия Ралица Русева посочва, че в Закона за здравето има правна норма, която предвижда налагане на санкция, но същата не определя вида на нарушенията, подлежащи на санкциониране, а препраща към заповеди на министъра на здравеопазването. Законът за административните нарушения и наказания обаче не допуска налагане на санкции, ако видът на нарушението не е определен със закон или подзаконов нормативен акт. Тъй като заповедите на здравния министър не са такива, то и налаганите санкции са в нарушение на Закона, се казва в мотивите на съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари