Здравната каса задълбочи проблемите с лечението на деца

0
Напълно според очакванията, скандалите и съмненията за зле свършена от администрацията работа се задълбочиха, откакто НЗОК пое тази дейност
Напълно според очакванията, скандалите и съмненията за зле свършена от администрацията работа се задълбочиха, откакто НЗОК пое тази дейност

Напълно според очакванията, скандалите и съмненията за зле свършена от администрацията работа се задълбочиха, откакто НЗОК пое тази дейност.

 Фондът за лечение на деца стана част от НЗОК на 1 април. Касата е бавила два месеца плащане на лечение на дете с левкемия, съобщи Би Ти Ви. 6-годишната Мария получила необходимата терапия, но е починала в сряда, докато майка й се борела с администрацията кой трябва да плати лечението й, пиве Янина Здравкова във Вестник СЕГА.

Мария се е лекувала от остра левкемия в болница "Царица Йоанна" - ИСУЛ по линия на бившия фонд, тъй като е имала нужда от нерегистрирани у нас медикаменти. Майката на детето е кандидатствала пред касата да плати терапията на 25 април, но доскоро одобрение е нямало, затова от болницата връчват сметката на родителите - близо 14 000 лв. Те имат дарителска сметка, тъй като са набирали средства за лечение на детето в Германия. В подобни случаи и фондът преди, и сега НЗОК изискват парите от сметката да се използват за проведеното лечение. Майката обаче е отказала, тъй като иска да дари средствата за други деца. В този случай НЗОК е длъжна да плати цялата сметка, тъй като е задължена да осигури лечението. 

От касата потвърдиха, че документи са подадени преди почти 3 месеца, но според НЗОК забавянето на одобрението на плащането се дължи на липсваща задължителна медицинска документация от ИСУЛ и най-вече защото болницата не е посочила цени на използваните лекарства. "До 30 май 2019 г., когато Специализираната комисия разглежда случая за втори път, не е постъпила изисканата медицинска документация от лечебното заведение. Комисията констатира, че все още от ИСУЛ няма предоставен протокол от лекарско-контролна комисия на лечебното заведение", твърдят от касата и допълват, че въпреки това процедурата е задвижена нататък и са изискани становища от външни консултанти за необходимостта от лечението с точно тези препарати.

През цялото време от болницата така и не са предоставили информация за цените на двата нерегистрирани медикамента, за които касата да плати. "Документът е постъпил в институцията на 18 юни т.г., след като е специално изискан от НЗОК. Управителят на НЗОК още същия ден - 18 юни 2019 г., е издал заповед за одобряване на заплащането на цялата сума в размер на 23 377.40 лв. по цени, официално заявени от болницата", твърдят от касата.

Тъй като болницата е изискала от майката друга сума за същото лечение, касата е сезирала агенция "Медицински надзор" за цялостна проверка на случая.

По този повод Красимира Величкова, която беше член на обществения съвет към фонда, коментира във Фейсбук, че "очевидно има проблем със звеното в НЗОК и комуникацията му с лечебните заведения. Колко ли щеше да отнеме, ако от НЗОК бяха звъннали на лекарите в ИСУЛ, за да поискат “липсващата документация” на детето, за да дадат по-бърз отговор". По-нататък Величкова описва начина, по който администрацията разиграва родителите на болните деца за най-различни документи, които би могла да изисква по служебен път. "Тромавата и бюрократична система на Фонда след 2016 г., а сега НЗОК, принуждава родители да се справят сами с лечението на децата си, като започват дарителски кампании. Кампаниите помагат на много деца. На още повече не успяват. Кампаниите обаче освобождават от отговорност институциите да се променят и да стават адекватно работещи. Не казвам да спрем кампаниите, но е важно родителите да адресират проблемите, с които се сблъскват - с жалби, споделени истории, репортажи, сигнали до институции и организации, защото само тогава ще има шанс за промяна на системата", заключава Величкова.

РЕГЛАМЕНТ

От касата освен това обясниха, че при поемането на нерегистрирани у нас продукти има нов принцип - болниците ще трябва да ги осигуряват предварително, тъй като става дума за планирано лечение, а не както доскоро - за всеки отделен пациент. Болници пък твърдят, че процедурата е тромава и създава проблеми.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари