Затварят хранителен магазин заради болния от коронавирус в Русе

11
Лекарят, който е правил рентгеновата снимка, не е бил екипиран. Той също ще бъде поставен в карантина и ще му се направи проба
Лекарят, който е правил рентгеновата снимка, не е бил екипиран. Той също ще бъде поставен в карантина и ще му се направи проба

Първи случай на коронавирус в Русе

Става дума за 51-годишен мъж, работил заедно с приятелката си в ски курорт в Австрия. Двамата са се прибрали в Русе през Дунав мост на 16 март, когато все още Австрия не е била в списъка с рисковите държави.

Затова не са попълвали анкета и не са били поставени под карантина. Това обясни на извънреден брифинг директорът на РЗИ - Русе д-р Маргарита Николова, предаде Русе Медиа.

„Хората обаче са били много съвестни, стояли са си вкъщи, единствено са ходили да пазаруват и са имали контакт с агенция за недвижими имоти, тъй като живеят на квартира. На 25 март мъжът е получил първи симптоми, самолекувал се е вкъщи пет дни. На 30 март вече се влошава и отива в белодробната болница, каза още д-р Николова.

Там му се прави рентгенова снимка и се вижда, че има десностранна бронхопневмония, след което веднага е прехвърлен в Инфекциозно отделение на УМБАЛ „Канев“. Изолиран е в отделна стая, както са изискванията в тази ситуация. Той е в добро състояние.

В момента се прави проверка на контактните лица в магазина, където е пазарувал, а самият търговски обект ще бъде спрян от експлоатация. В него са работили 2-3 души, а в агенцията, където са 1-2 души,  всички ще бъдат поставени под карантина и ще им бъдат взети проби. Лекарят, който е правил рентгеновата снимка, не е бил екипиран. Той също ще бъде поставен в карантина и ще му се направи проба.

Белодробната болница няма отделен вход и затова не може да се направи отделение за болни от коронавирус, при което се налага те да се прехвърлят в Инфекциозното отделение. Инфекциозното отделение е в самостоятелна сграда и това няма да наруши нормалната работа на самата болница, която продължава да е в предкарантинен режим. Инфекциозно отделение разполага общо с 34 легла за болни от коронавирус, като има възможност за още 30 в новия сектор на мястото на бившата болница „Медика кор“. На Тубдиспансера няма да се прави дезинфекция, тъй като рентгенът е с отделен вход и няма нищо общо с поликлиниката и болницата.

„Мисля, че хората в Русе са доста дисциплинирани, за разлика от други градове, а и мерките са за това“, коментира д-р Николова липсата до момента на заразени в граничния град. В областта под карантина са 1244 души, повечето са се завърнали от чужбина, а 217 души вече са приключили двуседмичният си престой вкъщи.

Засега затягане на мерките в Русе не се предвижда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари