Заслужаваме „Гинес“ за най-калпавите магистрали

0
Заради темповете, с които се градят, и бързината, с която се рушат
Заради темповете, с които се градят, и бързината, с която се рушат

„Магистралите в България са рожби на много правителства. И като такива спокойно могат да кандидатстват за рекордите на „Гинес“. Например, ако има категория „най-злощастни достижения на пътното строителство“. Заради темповете, с които се градят, и бързината, с която се рушат.“

Това отбелязват на интернет страницата си от Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Общо девет са предвидените за изграждане автомагистрали в страната като общата им дължина е 1370 км. Към днешна дата завършени и пуснати в експлоатация са горе-долу половината от тези километри (777 км), а други 32 км са в строеж.

От СБА припомнят, че още през далечната 1964 г. българското правителство взема решение за изграждане на автомагистрален пръстен, който да се състои от магистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Черно море“. През 2015 г. са пуснати в употреба 124 км, но тези участъци са започнати по различно време и при различни правителства. Според експерти те са приключени в 2015 г. заради изтичащите срокове по европейските фондове.

Деветте магистрали, които би трябвало да ни накарат да се чувстваме европейци, са: „Тракия“, „Хемус“, „Струма“, „Марица“, „Черно море“, „Люлин“, „Калотина“, Северна скоростна тангента на София,  Велико Търново – Русе. В началото на 2018 година обаче напълно завършени са четири магистрали с обща дължина около 512 км. Най-дълго е трасето на магистрала „Тракия“. Нейните 360 км са били строени рекордно дълго време – цели 42 години. 100% в експлоатация е още „Марица“, дълга 117 км, „Люлин“ с нейните 19 км, както и Северната тангента (16,5 км).

През настоящата година, поне такова е уверението на управляващите, ще започнат да се строят нови участъци по магистрала „Хемус“, отбелязват от СБА. Това са отсечките между Ябланица и Боаза – с дължина от 9,3 км, и

Буховци-Белокопитово – 16 км. Тези близо 25 км трябва да бъдат готови до 2020 година. Това обаче нямало да облекчи кой знае колко шофьорите, защото ще останат за изграждане още над 220 км трасе, или почни половината магистрала. Към момента са изградени участъците София-Ябланица и Белокопитово-Варна, или общо 165 км.

Другият приоритет на правителството за 2018 година е магистрала „Струма“, като очакванията са, че лот 3.3 от Кресна до Сандански ще бъде готов до края на настоящата година. До средата на годината пък ще трябва да се избере изпълнител за най-тежкия участък – през Кресненското дефиле. Започва подготовката за строителство и за други две магистрали „Калотина“ и „Велико Търново-Русе“. В края на 2018-та ще видим реално какво е построено, отбелязват от СБА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари