Засилва се натискът за международни ваксинационни сертификати

0
Директор в СЗО прогнозира край на пандемията догодина, а Нидерландия удължи вечерния час до изборите на 15 март
Директор в СЗО прогнозира край на пандемията догодина, а Нидерландия удължи вечерния час до изборите на 15 март Снимка: БГНЕС

На 19 януари здравният министър показа как изглежда електронния сертификат за ваксина

Европейската комисия и Великобритания увеличават своите усилия за въвеждане на единен регистър за всички ваксинирани срещу COVID-19.

Идеята на Еврокомисията е данните от ваксинациите в страните-членки на ЕС да се съхраняват под егидата на ООН. За целта обаче страните трябва да въведат електронни удостоверения за извършена имунизация, пише вестник Сега.

Все пак, според зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович, ваксинацията не трябва да се превръща в условие за достъп до основни права и до свободно пътуване. Затова и ЕС предпочита да говори за имунизационни сертификати, вместо за имунизационни паспорти, твърди словакът.

За въвеждането на такива сертификати още вчера настоя гръцкият министър на туризма Хари Теохарис, който се мотивира с това, че по този начин ще може да се възобновят масовите пътувания в чужди страни и ще бъде спасен туристическият сектор в страните от ЕС.

Великобритания пък планира да използва председателството си в Г-7, за да окаже натиск за приемане на международно призната система за ваксинационни паспорти, макар премиерът Борис Джонсън да призна, че идеята повдига сложни етични проблеми.

Британското правителство по-рано заяви, че не обмисля издаване на ваксинационни паспорти, но сега преразглежда въпроса за "удостоверяването на COVID статуса", за да бъдат проучени начините хората да могат да доказват, че не са заразени - чрез поставена ваксина или с отрицателен тест.

Властите ще опитат да въведат система, която да позволи на ваксинирани лица да пътуват по-свободно между държавите. Лондон твърди, че работи в тази посока с други страни, посредством СЗО, Г-7 и други структури, за да бъде развита ясна международна рамка от стандарти.

Проучва се също така как едно такова удостоверение може да бъде използвано от работодатели, собственици на места за обществени прояви и организатори на големи събития.

Борис Джонсън обаче предупреди, че въпросът е сложен и преди да се вземе решение, трябва да бъдат проучени много аспекти. "Не можем да проявяваме дискриминация спрямо хора, които по някаква причина не могат да се ваксинират", добави британският премиер.

СЗО: Пандемията ще приключи в началото на 2022 т.

Пандемията на коронавируса ще приключи в началото на 2022 г., прогнозира директорът на Европейското регионално бюро но СЗО Ханс Клюге.

"Най-лошият сценарий е в миналото. Знаем за вируса повече, в сравнение с 2020 г., когато той започна да се разпространява", казва Клюге, цитиран от затската телевизия DR.

Германецът подчертава, че вирусът няма да изчезне, но към началото на 2022 г. ще отпадне необходимостта от ограничения. Но Клюге все пак се застрахова, че това е само прогноза, тъй като никой не може да каже с точност как ще се развие ситуацията.

Нидерландия удължи вечерния час до изборите на 15 март

Нидерландският премиер Марк Рюте съобщи, че срокът на въведения на 23 януари вечерен полицейски час се удължава до 15 март, като седмица по-рано - на 8 март, правителството ще реши дали тази мярка ще остане в сила и след 15-и.

На 15 март в Нидерландия започват тридневните парламентарни избори. Властите решиха вотът да е в три дни - до 17 март, за да се ограничат здравните рискове.

"Засега все още сме в изключително трудна фаза", каза Рюте, като изтъкна, че, според експерти, трета вълна от коронавирусната инфекция е неизбежна. "Числата отново нарастват. Това е реалност, която трябва да приемем", добави Рюте, като изтъкна безпокойството на властите, свързано с британския щам на вируса.

Все пак част от ограниченията в Нидерландия ще бъдат смекчени постепенно. Частично ще отворят средните училища, а хората с професии, които изискват физически контакт - например фризьорите, ще могат да работят. Магазините също отварят при някои условия. Отборните спортове на открито ще бъдат разрешени, но за хора до 27 години.

Дневните случаи на заразени с коронавирус в Нидерландия са се увеличили с близо 19% за последната седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари