Засилени проверки при търговията с хранителни продукти в Русе

1
Вече има и наложена санкция на собственик на търговски обект
Вече има и наложена санкция на собственик на търговски обект

В област Русе са засилени проверките при производството и търговията с хранителни продукти.

Това съобщи на брифинг директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков. Той каза, че вече има и наложена санкция на собственик на търговски обект, тъй като не съхранявал храна за вкъщи при определен температурен режим.

Дяков каза още, че е обсъдено с търговците да се прилага т. нар. "къса верига на доставки". Идеята е това, което се произведе на територията на областта, да бъде търгувано в същия регион. По този начин ще се намали опасността от пренасяне на зараза, а в същото време ще се стимулира и местното производство.

Дяков каза още, че търговците не трябва да използват една и съща опаковка - като кашон, за многократна употреба при пакетирането на различни хранителни продукти.

Специално внимание при проверките се отделя на това дали служителите използват подходящо работно облекло, колко пъти се извършва дезинфекция, дали са създадени условия, които да възпрепятстват прекия досег на клиента с неопаковани храни, с изключение на плодовете и зеленчуците. Ще се следи за хигиената и дезинфекцията на помещенията, технологичното оборудване, както и за здравния статус на персонала.

По повод на предстоящите Великденски празници под засилен контрол попада търговията с агнешко месо, яйца, козунаци, пресни зеленчуци, както и боя за яйца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари