Защо заповед на здравния министър не се изпълнява само от кметовете на ГЕРБ

1
Кои кметове си позволиха да прекроят заповедта за разходките в парка
Кои кметове си позволиха да прекроят заповедта за разходките в парка Снимка: БГНЕС

Кои граждани могат да влизат в парковете? Според заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев това е позволено само на деца до 12 години, придружени от родители и собственици на кучета. Толкоз.

Тази заповед е издадена на 26 април, но след това в София и други големи градове бе оповестено, че разрешението важи и за бременни жени и за единично спортуващи, пише Дневник.

Кой дописа заповедта на министъра

На 20 март Ананиев наложи със заповед забрана за всички граждани да влизат в градските паркове и градини в цялата страна. На база тази заповед кметът на София Йорданка Фандъкова издаде същата за територията на общината.

На 26 април, неделя, Ананиев разхлаби забраната за влизане в парковете само за деца с родители и за стопани на кучета. Това веднага бе коментирано от ген. Венцислав Мутафчийски като знак за бъдещо влошаване на положението с разпространението на заразата. "Ще стане по-лошо", бяха думите му.

Още същия ден, неделя, в сайта на Столична община се появи съобщение за отварянето на парковете, в което се посочва, че министър-председателят Бойко Борисов и кметът Йорданка Фандъкова са позволили в парковете да влизат не само посочените от Ананиев лица, но и бременни жени и единично спортуващи.

На другия ден Фандъкова облече в заповед този разширен вариант за влизане в парковете, но този път не се позова на заповедта на здравния министър, а на Закона за здравето.

Кметовете на някои градове в страната последваха примера на Столичната община, а не заповедта на министъра на здравеопазването. Защо ли?

Как се претворява заповедта на министъра в други общини

На 27 април кметът на Варна Иван Портних от ГЕРБ отваря парковете за разходки като издава заповед със същия текст като съобщението на Борисов и Фандъкова - позволява "бременни жени и единично спортуващи".

В Бургас кметът Димитър Николов от ГЕРБ не е издал своя заповед за парковете. В сайта на общината е публикувано съобщение със заглавие "Министерската заповед за парковете важи за всички".

В текста на информацията, обаче, се повтаря варианта на Фандъкова за влизане в парковете - "бременни жени и единично спортуващи". Нито дума не е цитирана от заповедта на министър Ананиев, а е даден линк към нея. Само, който си направи труда да я прочете, ще разбере абсурда в заглавието на съобщението.

Кметът на община Пловдив Здравко Димитров от ГЕРБ, който е бивш областен управител, не е издал своя заповед за отварянето на парковете, а в сайта на общината е изредено кой може да се разхожда в посочените паркове. Там също са включени и бременни жени и единично спортуващи лица.

Кметът на Перник Станислав Владимиров от БСП обаче е издал заповед, повтаряща само позволените от здравния министър лица да влизат в парковете - без бременни и спортуващи.

Кметът на Русе Пенчо Милков, от БСП, разпорежда в парковете да влизат също само посочените в заповедта на здравния министър.

В Плевен независимият кмет Георг Спартански, (подкрепен от "Демократична България"), също спазва стриктно заповедта на здравния министър за влизането в парковете и не я допълва.

Защо Ананиев не дописа "бременни и спортуващи" в заповедта си

От здравното министерство обясниха заповедта за парковете на Кирил Ананиев по следния начин:

заповедта на министъра се казва: "Кметовете на общини следва да създадат необходимата организация за прилагане на горните мерки". В този текст се дава право на местните власти да направят разпределение и организация как да се влиза в парковете, както и кои лица да бъдат пуснати - това също е от компетентността на местните власти."

Така здравният министър реално давал пълномощия на кметовете съобразно спецификата на техните градски паркове - дали има възможност да се тича в тях, да се да се предостави възможност и за спортуване. Съобразно големината на даден парк те да преценят и колко души могат да поемат тези паркове, обясниха от ведомството.

Юрист: Абсурд е кмет да разширява заповед на министър

Адвокатът д-р Мария Петрова, която има и медицинско образование и е експерт по медицинско право, коментира казуса за "Дневник".

"Не може кмет на община да разшири заповедта на министър, в случая на здравеопазването. Те са в различна йерархична зависимост и заповедта на кмета трябва да е единствено за изпълнение тази на министъра. Никой не е делегирал права и възможност кметът да изменя мерките, които министърът е наложил", заяви д-р Петрова.

Кметът е длъжен според Закона за здравето, чл.63, ал.1, т.4, да организира изпълнението на посочените противоепидемични мерки от министъра. В дадения случай да осигури пропускателен режим на входа на парковете, да маркира маршрутите вътре, за да не се засичат хората по алеите, да осъществи контрола за поведението - да не се употребява алкохол, да не се сяда по пейките, да не се скъсява дистанцията от 2.5 м между хората.

Как пускат бременните жени в Борисовата градина

В парк Борисовата градина са очертани четири маршрута за разходки. На един от входовете пазят двама служители на Столичната община. На въпрос изисква ли се някакъв документ, удостоверяващ, че жената е бременна, за да влезе, охранителят лаконично обясни "Да има корем е достатъчно".

При глоба кой ще носи отговорност

Неизяснен от правна гледна точка остава въпросът дали могат да се налагат актове за влизане в парковете например на "единично спортуващ" на база заповедта на здравния министър, в която такава категория лица не е посочена.

"Единично спортуващите" биха ли могли да се оправдаят с разрешението на кмета на общината?

"Тези хора биха могли да обжалват такъв акт и той ще отпадне. В същото време те могат да търсят отговорност от г-жа Фандъкова като кмет и от премиера Борисов, защото направиха публично достояние информация, която не е вярна", обясни д-р Петрова.

Ако гражданин със здравна застраховка падне и счупи крак примерно, докато тича в парка, след това не е ясно дали застрахователят няма да се позове на заповедта на здравния министър, която забранява в този период спортуването там, коментира адвокатът по медицинско право.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари