Защо вените ни изглеждат сини?

0
Всички знаем, че кръвта ни е червена
Всички знаем, че кръвта ни е червена

Всички знаем, че кръвта ни е червена. Всеки хирург ще ви каже, че вените също са червени и само изглеждат сини, когато ги гледаме през кожата си. Но защо?

Отговорът зависи от няколко фактора, включително от това как вашите очи възприемат цветовете, какво е поведението на светлината, след като влезе в контакт с тялото ви, както и от специфичните свойства на кръвта. Светлината пътува с върхове и спадове. Разстоянието между един връх и един спад се нарича дължина на вълната. Различните цветове светлина имат различни дължини на вълните, пише Science Alert, цитиран от Обекти;.

Червената светлина има голяма дължина на вълната, около 700 нанометра, виолетовата светлина има малка дължина на вълната, около 400 нанометра, и остатъка от спектъра е разпределен помежду им. Ние виждаме нещо цветно тогава, когато светлината от този цвят стигне до нашите очи – или от директен източник на светлина, или отразена от някаква повърхност.

За да разберем цвета на вените, който виждаме, трябва да помислим за това какво се случва с различните дължини на вълните от светлината, когато докоснат нашата кожа, колко далеч могат да проникнат в кожата и какво става, когато стигнат до вените. Светлината, която стига до кожата ни, е реално бяла - комбинация от всички дължини на вълните. Но за нашето обяснение трябва да погледнем към червената и синя светлини.

Червената светлина има голяма дължина на вълната и това означава, че е по-малко вероятно да се отклони от материалите и по-лесно пътува през тях. Тя пътува много добре през кожата и тъканите на тялото, като достига до 10 мм под повърхността, където се намират много от вените ни. Когато стигне до това място, червената светлина се поглъща от хемоглобина - протеина, който прави кръвта червена. Синята светлина е с по-малка дължина и се разсейва много по-лесно от червената. Тя не прониква толкова дълбоко навътре в кожата. Затова, когато погледнете ръката си, ще видите, че от смесената бяла светлина там, където са вените, се отразява по-малко червена светлина и повече синя.

Източник: ОБЕКТИ.бг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари