Защо възниква състоянието "дежавю"?

0
Учените предполагат, че причина за това усещане е работата на челните области на главния мозък
Учените предполагат, че причина за това усещане е работата на челните области на главния мозък

Невробиолози от университета Сейнт Ендрю във Великобритания са установили, защо възниква състоянието на дежавю, при което човек се чувства така, все едно е попадал вече в същата ситуация.

Учените предполагат, че причина за това усещане е работата на челните области на главния мозък, които извършват нещо като мониторинг на паметта, пише New Scientist, цитиран от nakratko.

Специалистите са провели експеримент, базиран на метод за създаване на лъжливи спомени. На участниците са изговаряни поредица от свързани едно с друго понятия, например “креват”, “възглавница”, “нощ”, но без да се споменава ключовата дума, обединяваща смислово всички други – в случая “сън”.  

Когато по-късно участниците са питани, какви думи са чули, то почти всички заявяват, че сред поредицата от думи е присъствала и думата “сън”.

За да създадат усещането за дежавю, учените първо уточняват, дали участникът е сигурен, че в изброения списък е имало дума с буквата “с”. Участниците отговарят отрицателно, но когато им подсказват с въпроса, дали е присъствала думата “сън”, то те остават с усещането, че са чули да се произнася и тази дума, макар и да знаят, че в изброяването “сън” не е споменаван.

По време на експеримента всичките 21 доброволци са сканирани с помощта на функционална ядрено-магнитна томография. Целта е да се проследи кои са активните мозъчни центрове, отговорни за възникването на усещането за дежавю.

Установено е, че най-активни са челните области в мозъка, а не хипокампуса, който участва в процесите на формиране на паметта. Изследователите смятат, че те изпращат сигнали, когато се случи грешка в запомнянето - конфликт между това, което наистина сме преживели и това, което мислим, че сме усетили.

Дежавюто в този случай се явява като признак за ефективна работа на системата за проверка на паметта, с която разполага мозъкът ни.

Източник: Накратко
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари