Защо в Израел още има COVID-19 и други мистерии

5
Най-ваксинираните страни се връщат към нормален живот, но ние предпочитаме да гледаме само резултата, а не и пътя
Най-ваксинираните страни се връщат към нормален живот, но ние предпочитаме да гледаме само резултата, а не и пътя Снимка: iStock

Най-ваксинираните страни се връщат към нормален живот, но ние предпочитаме да гледаме само резултата, а не и пътя

В най-слабо ваксинираната държава в ЕС проблемите на по-ваксинираните от нас са мехлем за ушите на Ковид скептиците. Над 5 милиона британци чакат на опашка за лечение в претъпканите болници. В Израел няма свободни ковид легла. В Америка свършиха кислорода. Тези твърдения радват част от публиката, но съдържат само фрагменти от истината. Тяхната основна цел е да подклаждат фалшивата теза, че пандемията ще си отиде, без да полагаме усилия - че нямаме нужда от мерки, маски, ограничения и най-вече - от ваксини, пише Диляна Димитрова във вестник Сега.

На прага на втората ни COVID зима въпросът какво се случва в пандемията е още по-сложен, отколкото беше при многото неизвестни величини в началото. Днес учените знаят много повече за коронавируса, който преобърна живота ни, но навлизаме в етапи, в които от най-голямо значение ще са точно въпросите, на които нямаме съвсем ясен отговор - колко дълго ще ни пазят ваксините и как ще изглеждат следващите ни срещи с коронавируса.

Защо в Израел има толкова заразени?

Израел - световната лаборатория на ваксините, се превърна от лидер на глобалната имунизационна кампания в любим пример на антиваксърите. След средата на април там пандемията почти изчезна - в статистиката се нижеха дни с нула жертви на коронавируса. През август обаче в страната се надигна нова вълна, в която превзе нови рекорди. И това стана "знаме" на антиваксърите, които цитират само онази част от статистиката, която им върши работа. И подминават например факта, че в Израел рекордният брой случаи върви с наполовина по-ниска смъртност и по-малко сериозно болни отпреди.

Новите случаи са много, но 40% от тях са деца под 11-годишна възраст. 89% от пациентите в най-тежко състояние, които се нуждаят от апарат за дишане ECMO, са представители на 17-те процента неваксинирано малцинство, съобщи "Аарец" преди няколко дни. Неваксинирани са 65% от сериозните случаи и 60% от починалите. За целия септември починалите са 567 души - колкото в България губим за осем дни. Тяхната равносметка от пандемията е 7684 починали при 1,27 млн. потвърдени случаи. Нашата - 492 861 случая и 20 489 жертви.

И все пак защо въобще в Израел се стигна до нова вълна? Всеки, който разсъждава по този въпрос в световните медии, се спира на два фактора извън безспорното влияние на по-заразния делта вариант:

- ваксинацията в Израел е много напред, но въпреки това не е достатъчна. Почти 1 млн. от 9 млн. души население остават неваксинирани, без да броим децата. А децата също не са малко - около 1/3 от жителите на Израел са под 14-годишна възраст. Децата под 12-годишна възраст не подлежат на ваксиниране. Така всъщност едва около 62% от цялото население е напълно ваксинирано.

- ваксините остават достатъчно ефективни в предотвратяването на тежки случаи, но силата им отслабва с времето и това е добра възможност за пробив на делта варианта. Още в средата на март страната бе ваксинирала с две дози почти половината си население, като по това време ползваше само "Пфайзер". Според проф. Еран Сегал, който съветва израелското правителство по COVID въпроси, към петия-шестия месец след ваксинацията защитата вероятно спада на 30-40% сравнено с над 90% веднага след влизането й в действие. "Това дърпа новата вълна нагоре", обяснява проф. Сегал пред Би Би Си.

Изследвания от Великобритания също показват, че защитата на ваксините срещу делта варианта намалява с времето. И това обаче не е чернобяла новина - въпреки този спад защитата продължава да действа. Повечето ваксинирани ще изкарат инфекцията леко - неваксинираните се разболяват тежко 9 пъти по-често от ваксинираните на възраст над 60 г. и два пъти по-често при по-младите. Половината от сериозните случаи в момента в Израел са напълно ваксинирани, но преди пет и повече месеци. Повечето са на възраст над 60 г. и имат съпътстващи заболявания. При неваксинираните обикновено става дума за млади, здрави хора, чието състояние се е влошило бързо - нещо, което наблюдаваме и у нас.

Защо в Швеция си живеят живота?

Последната вълна в Израел се сравнява с вечната пандемична мечта - Швеция. Защо ваксинираните до зъби израелци още се мъчат, докато свободна Швеция забрави за пандемията? Това сравнение не само е невъзможно заради големите разлики между двете страни, но и стъпва на поне две погрешни постановки. Първо, от двете държави Швеция е малко по-ваксинирана, при това на по-късен етап от Израел. Второ, Швеция удържа въвеждането на ограничения до последно, но съвсем не мина без тях и сравнение със строгостта на мерките в някои периоди показва, че в Израел са били по-либерални.

Най-важната особеност на Швеция обаче е, че тя е една от много малко държави в света, които могат да си позволят да не налагат силови мерки. Там също имаше протести, но шведите имат високо доверие в институциите си и им липсват някои от основните съставки за разгаряне на пандемия. Гъстотата на населението е сред най-ниските в ЕС - 23-ма на 1 кв. км. В Израел същото пространство се дели от 400 души. Големите домакинства, в които съжителстват няколко поколения, са рядкост. И без пандемия шведите са любители на откритите пространства и социалният живот тече преобладаващо на открито. Там малцина възприемат призивите за лична отговорност като покана за лична безотговорност, както е у нас. И все пак самите шведи признаха, че подходът им е бил погрешен. Както у нас, той беше платен на прекалено висока цена - при около 1,15 млн. случая Швеция даде 14 850 жертви – двойно повече, отколкото Израел.

И все пак защо има пробиви?

Този въпрос днес тревожи и ваксинирани, и неваксинирани. "Пробивите - заразяване при завършен курс на ваксинация, са изключително редки, но зачестяват заради новите варианти на вируса и отслабването на ваксините с времето", казва Юнг Чън, професор по кардиология в Йейл и един от авторите на изследване, публикувано на 7 септември в Lancet Infectious Diseases.

Изследването проучва 969 случая на заразени в 14-седмичен период между март и юли 2021 г. От тези случаи 54 са при напълно ваксинирани хора. Те проявяват различна степен на симптоматика, като четвърт от тях са със сериозно или критично проявление на болестта. Всички критично болни пациенти - 14, са имали нужда от допълнителен кислород. Четирима са били в интензивно отделение, а трима са починали. Средната им възраст е 80,5 години, като всичките са на възраст над 65 г. Повечето имат и съпътстващи тежки заболявания, като сърдечно-съдови заболявания и диабет от тип 2. Част от пациентите са на имунопотискащи лекарства, които може да са повлияли на ефективността на ваксините.

Такива пробиви бяха очаквани от самото начало и те не изненадват учените. Бомбастиката на първите резултати от клиничните изпитвания обаче сериозно завиши очакванията към ваксините, особено и като се насложи политическото говорене в началото на кампанията. Основното предназначение на ваксините е да предпазват от тежко проявление на болестта и смърт, в което те доказаха висока степен на ефективност. Те са по-неефективни в предпазването от заразяване, тъй като попадат директно в кръвта, и са силни в защитата на органите, но отсъстват при първата битка с вируса - в носоглътката. Затова и пробиви на зараза се очакваха.

Още два фактора трябва да се вземат предвид - адаптивният имунитет отслабва с възрастта, затова и пробивите стават по-често сред най-възрастните и тези със съпътстващи заболявания. Другият фактор е свързан с дозата вирусен товар, с която се сблъсква човек. Много ваксинирани напълно изоставиха предпазните мерки въпреки предупрежденията и рискуват повече от необходимото. Затова и се препоръчва противоепидемичните мерки да не се премахват напълно, особено в среда с висока степен на риск от заразяване.

Ще свърши ли скоро пандемията?

Повечето причинители на предишни пандемии все още циркулират сред хората. Между 2010 и 2015 г. според данни на СЗО е имало 3000 случая на бубонна чума. Испанският грип, причинил предпоследната пандемия преди тази на нашето време, също е още сред нас, сведен до сезонна епидемия.

Двата пътя към изграждане на защита срещу вируса SARS‑CoV‑2 са инфекция или ваксинация. Очакването вирусът да се разходи през всички и да им създаде имунитет по естествен път изглежда е нашият избор, но той е силно непрепоръчителен. Според едно изследване от Израел, любимо на антиваксърите, прекаралите COVID-19 са по-защитени от повторно заразяване от ваксинираните. Не всеки обаче развива такъв силен имунитет - много от леките и асимптоматичните случаи може въобще да не получат защита срещу повторно заразяване.

Освен това COVID-19 продължава да бъде непредсказуемо заболяване - според едно ново мащабно изследване 37% от прекаралите инфекцията продължават да се оплакват от поне един проблем в следващите 3 до 6 месеца от заразяването. Наскоро беше установен и механизмът, по който коронавирусната инфекция събужда диабет у някои болни - като атакува клетките в панкреаса, които са отговорни за производството на инсулин. Затова изборът на другите страни е един и същ - повсеместна ваксинация.

У нас противниците на ваксините са ухажвано от политиците мнозинство. Тези политици често веят знамето на "освободени от ковид диктатурата" държави като Норвегия и Дания, без да навлизат в подробности как точно се постига тази свобода. Защото в тяхната пропаганда нямат място фактите, че в Норвегия покритието на ваксините сред пълнолетното население е 83.5%, а в Дания - 88.4%.

Малко упражнения по математика

Примерите от най-ваксинираните страни често звучат обезкуражаващо, защото всички си представяхме, че ваксинацията ще заличи вируса. Затова напоследък често се появяват анализи, в които се обясняват статистическите причини да има ваксинирани сред заразените. "Колкото по-висок е делът на ваксинираните, толкова по-страшна ще изглежда статистиката", обяснява пред "Атлантик" Луси Макгауън от университета "Уейк Форест". Американското издание дава следния пример:

Да приемем, че ваксините са 60% ефективни в предотвратяването на симптоматични инфекции. Ваксинираните са с по-малка вероятност да се разболеят, но с увеличаването на техния дял в общността ще се увеличава и броят на инфекциите сред тях. Ако 20% от хората са ваксинирани, ще представляват около 9% от заразените. Останалите 80% неваксинирани ще са отговорни за останалите 91%. Ако обаче обърнем ситуацията и само 20% са неваксинирани, то инфекциите ще намалеят. Но ваксинираните, които вече са мнозинство, ще представляват 62% от тях.

Така излиза, че колкото повече една общност е защитена от вируса, толкова повече изглежда, че положението е критично. "Грешката е, че гледаме колко от болните са ваксинирани, а не колко от ваксинираните се разболяват", съветва Макгауън. "Важна е вероятността да се разболеете, ако сте ваксинирани, а не каква е вероятността да сте ваксинирани, ако сте болни", обяснява тя.

Ето така изглежда тази друга, по-правилна страна на въпроса - по преценка на института „Роберт Кох“, цитирана наскоро от "Дойче веле", напълно ваксинираните хора над 60 години в Германия са защитени до около 95% от риска да им се наложи болнично лечение и докъм 93% - от смърт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари